Για άτομα που είναι παχύσαρκα, ακόμη και μια μικρή αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο ιατρικό κόστος, σύμφωνα με νέα μελέτη, καθώς συνδέεται με ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Συνολικά, το ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για παχύσαρκους ενήλικες ήταν σχεδόν 1.900 δολάρια υψηλότερο, σε σύγκριση με συνομηλίκους, που όμως είχαν κανονικό βάρος.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε περίπου 180.000 Αμερικανούς, αναφέρουν ότι οι μικρές βελτιώσεις στο βάρος θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν δολάρια υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ΔΜΣ, ή ο δείκτης μάζας σώματος, είναι ένα μέτρο βάρους σε σχέση με το ύψος. Συχνά περιγράφεται με όρους κατηγοριών: Ένας ΔΜΣ από 30 έως 34,9 είναι η κατηγορία «παχυσαρκία κατηγορίας Ι», οι 35 έως 39,9 είναι «τάξη ΙΙ» και ένας ΔΜΣ 40 ή υψηλότερος είναι «τάξη ΙΙΙ» ή «σοβαρή» παχυσαρκία.

Σε αυτήν τη μελέτη, όταν οι άνθρωποι έφτασαν σε ΔΜΣ 30, ακόμη και μια αύξηση κατά μία μονάδα προκάλεσε την αύξηση των ετήσιων εξόδων υγειονομικής περίθαλψης - κατά 253 δολ. επιπλέον ανά άτομο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι η σοβαρή παχυσαρκία έφερε την υψηλότερη τιμή - κόστισε επιπλέον 3.100 δολ. ανά άτομο, έναντι των Αμερικανών με κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης Zachary Ward, συμφώνησε ότι τα ευρήματα μπορούν να θεωρηθούν θετικά.

Ακόμα και αν οι παχύσαρκοι ενήλικες δεν μπορούν να χάσουν σημαντικό βάρος - ένα δύσκολο επίτευγμα, σημείωσε ο Ward - μπορεί να υπάρχουν οφέλη από τη μέτρια απώλεια βάρους ή ακόμη και από την αποτροπή περαιτέρω αύξησης βάρους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου στο περιοδικό PLOS ONE, έρχεται σε μια εποχή που αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των Αμερικανών. Από το 2018, περισσότερο από το 42% των ενηλίκων των ΗΠΑ ήταν παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυξήθηκε κατά 30% περίπου από αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια. Ακριβώς πάνω από το 9% των ενηλίκων είναι σοβαρά παχύσαρκοι.

Τα τελευταία ευρήματα βασίζονται σε περισσότερους από 175.000 ενήλικες και παιδιά που συμμετείχαν σε μία από τις δύο ομοσπονδιακές έρευνες για την υγεία.

Συνολικά, η ομάδα του Ward υπολογίζει ότι η παχυσαρκία ενηλίκων αντιπροσώπευε σχεδόν 173 δισ. δολ. σε ετήσια ιατρικά έξοδα σε εθνικό επίπεδο.

Ο Ward είπε ότι η παιδική ηλικία είναι η ιδανική στιγμή για πρόληψη - τόσο επειδή όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο όσο και επειδή είναι γενικά πιο εύκολο τα διατροφικά προγράμματα να εφαρμοστούν από τα παιδιά.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα