Τα σοβαρά ελλείμματα στρατηγικής στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, αναδεικνύει το ποσοστό των θανάτων από CoViD-19 σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η Ελλάδα κατέχει διαχρονικά μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) κατατάσσουν τη χώρα μας σε πολύ υψηλές θέσεις σε αναλογία θανάτων στο σύνολο των κρουσμάτων.

Όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα, το διάστημα 30 Ιουνίου 2020 με 29 Μαρτίου 2021, η Ελλάδα κατείχε τη τρίτη χειρότερη θέση, μεταξύ 54 ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας καλύτερη επίδοση μόνο από τη Βουλγαρία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη χώρα μας βρίσκεται η Κύπρος, που κατέχει την 49η θέση. Η Σερβία βρίσκεται στην 42η, η Πορτογαλία στην 19η και η Ισπανία στην 28η θέση.

Στην πορεία, η κατάσταση βελτιώθηκε για την Ελλάδα, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των θανάτων στην Ευρώπη. Από τις αρχές του έτους, κατέχει τη 14η θέση, μεταξύ 54 ευρωπαϊκών χωρών.

Το θέμα ανέδειξε την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Παναγιώτης Ψυχάρης.

Οι πρώτες 12 ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό θανάτων στα κρούσματα CoViD-19 (30 Ιουνίου 2020 - 29 Μαρτίου 2021)

Κατάταξη  Χώρα Ποσοστό
1 Βουλγαρία 3,85%
2 Βοσνία - Ερζεγοβίνη 3,83%
3 Ελλάδα 3,07%
4 Ουγγαρία 3,07%
5 Βόρεια Μακεδονία 2,8%
6 Σλοβακία 2,67%
7 Γερμανία 2,59%
8 Ρουμανία 2,37%
9 Γιβραλτάρ 2,29%
10 Ρωσία 2,28%
11 Πολωνία 2,26%
12 Ιταλία 2,22%

Ερώτηση

Το Iatronet έθεσε τον προβληματισμό στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, υποβάλλοντας στην καθιερωμένη ενημέρωση την εξής ερώτηση:

"Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δήλωσε σήμερα πως η θνητότητα ασθενών με CoViD- 19 στην Ελλάδα είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες χώρες. Με βάση τα στοιχεία του ECDC για το 2021, η Ελλάδα κατέχει την 13η θέση, μεταξύ 54 ευρωπαϊκών χωρών. Μήπως η δυσμενής αυτή εξέλιξη σχετίζεται με την πίεση στις ΜΕΘ";

Ο υπουργός Υγείας απάντησε τα εξής:

"Δεν καταλαβαίνω, ο δείκτης θνητότητας πώς τεκμαίρεται επιστημονικά. Είναι μη επιστημονική η τοποθέτηση και η θέση, μιας που όλοι γνωρίζουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας, δηλαδή, ένας μακάβριος μεν δείκτης, ο οποίος δείχνει τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι ο δείκτης τον οποίο χρησιμοποιούν και το ΕCDC και τα ανάλογα συστήματα ελέγχου της Αμερικής, όπως και της Ευρώπης. Εκεί, η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση σε 54 χώρες στην Ευρώπη. Αν θέλετε μπορείτε να μπείτε στο site του ΕCDC και να το δείτε.

Επίσης, δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς στοιχεία μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο της επιδημίας. Δηλαδή, σε άλλες φάσεις, σε άλλες χώρες βρίσκονται σε μια κάμψη επιδημιολογική, άλλες στο peak ενός επιδημιολογικού κύματος, με άλλα χαρακτηριστικά.

Θα έλεγα ότι επειδή ακούγονται πολλές φωνές, νομίζω ότι η πολυφωνία και ο πλουραλισμός είναι, όταν δεν γίνεται κατάχρηση, δείγμα Δημοκρατίας και σωστής επικοινωνίας. Καλό είναι να είμαστε πολύ - πολύ προσεκτικοί τι στοιχεία δίνουμε, πώς τα επικοινωνούμε και ποιο είναι το αντίκτυπο στον μέσο πολίτη.

Ο μέσος πολίτης και συγκεκριμένα ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει επιδημιολογικά στοιχεία, στατιστικά και επιμέρους λεπτομέρειες.

Οπότε η πρόταση μου θα είναι απλά, οργανωμένα και τεκμηριωμένα να επικοινωνούνται τα στοιχεία τα οποία πραγματικά έχουμε στην διάθεση μας και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή η προσπάθεια την οποία όλοι υπηρετούμε, την προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να περιφρουρηθεί η Δημόσια Υγεία.

Και αυτό νομίζω συμβάλλει στο να υπάρχει και ψυχραιμία και κατανόηση από τον κόσμο και να μπορεί ο κόσμος να πειθαρχεί στα μέτρα αυτά και στις συμβουλές αυτές των ειδικών, που γίνονται για την προστασία της ζωής του, της οικογένειάς του και της ελληνικής κοινωνίας".

Υποκαταγραφή

Το επιχείρημα του κ. Κικίλια για τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει σίγουρα βάση, με δεδομένη την υποκαταγραφή κρουσμάτων που έχει συμβεί στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε αναλογικά τα λιγότερα τεστ για τον κορωνοϊό από τις περισσότερες χώρες. Ακόμη και σήμερα, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση σε αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ 47 χωρών της Ευρώπης (worldometers).

Ακόμη και με αυτή την προσέγγιση, ωστόσο, η εικόνα εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς τα στοιχεία του ECDC δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ 54 χωρών, με 735 θανάτους ανά εκατομμύριο. Στην 33η θέση βρίσκεται στη βάση του worldometers.

Σε κάθε περίπτωση, η δυσαρμονία μεταξύ θανάτων ανά κρούσματα και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμούκαθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο της υποκαταγραφής των κρουσμάτων και όχι της αρνητικής εξέλιξης των νοσηλειών στις ΜΕΘ.

Διατηρεί, ωστόσο, στο προσκήνιο τον ελλιπή αριθμό των τεστ, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος, προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητική επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέμπη: Ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα σε επιζώντες της τραγωδίας
Το 2025 θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας"
Ιδέες για κέτο πρωινό