Εξόχως προβληματική παραμένει η κατάσταση με τη φροντίδα ασθενών με CoViD-19. Η θνητότητα σε σχέση με τα κρούσματα είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα, φτάνοντας στο 3,2%, έναντι πολύ χαμηλών ποσοστών σε άλλες χώρες.

Ενδεικτικό είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,5% στην Ισλανδία, 1,6% στην Αυστρία, 2,6% στο Βέλγιο, 1,7% στην Τσεχία, 2% στη Γαλλία και 1,3% στην Ολλανδία. Χειρότερη εικόνα από εκείνη της χώρας μας, καταγράφεται στη Βουλγαρία (3,8%), ενώ ίδιο ποσοστό έχει η Ουγγαρία (3,2%).

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Παναγιώτης Ψυχάρης (φωτογραφία), παρουσιάζοντας - μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου - τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

"Κάτι δεν πάει καλά", σχολίασε ο κ. Ψυχάρης, διερωτώμενος εάν η διαφορά οφείλεται στο ότι οι ασθενείς δεν είχαν την κατάλληλη φροντίδα ή στο ότι δεν έχει γίνει καλή καταγραφή των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε πως η χώρα μας καλείται να αντεπεξέλθει στην πανδημία και την επόμενη μέρα, με αποψιλωμένες, όμως, τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Από τους 5.500 γιατρούς - είπε - που υπηρετούταν το 2014 στις τότε δομές του ΕΟΠΥΥ, οι 2.500 απολύθηκαν. "Αντί να ενισχυθεί το σύστημα, δεν έγιναν τα δέοντα", είπε, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να υπηρετούν περισσότεροι γιατροί.

Ελλείψεις

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σάββας Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι το 60% των γιατρών έχουν φύγει από τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Μακεδονίας και από 550 που ήταν το 2014, υπηρετούν 220 στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης υπηρετούν 14 (από 57 που ήταν το 2014), στη Φλώρινα 4 (από 14), στο Κέντρο Υγείας Γρεβενών 2 (από 6), στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς 8 (από 16), στη Δράμα 9 (από 35), στο Κιλκίς 14 (από 51), στην Ξάνθη 10 (από 22), στη Ροδόπη 10 (από 25) και στις Σέρρες 16 (από 34).

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιώργος Μπακούλας, ανέφερε από την πλευρά του πως στον Βόλο υπηρετούν 14 από 84 και στην Καρδίτσα 9 από 35.

Η δυναμικότητα των δομών Πρωτοβάθμιας είναι σήμερα 2.500 πρώην γιατροί του ΙΚΑ και 2.500 γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Χρειάζονται ακόμη 3.000, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ή μόνιμοι.

Εμβολιασμοί

Οι γιατροί ανέδειξαν τον ρόλο της Πρωτοβάθμιας στους διενεργούμενους εμβολιασμούς, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει άδεια από πέρυσι και μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας 63 έως 65 ετών.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, προειδοποίησε πως οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας είναι εκείνοι που θα κληθούν να φροντίσουν την επόμενη μέρα τους ασθενείς με CoViD-19, οι οποίοι εμφανίζουν μία σειρά από προβλήματα μετά τη νοσηλεία, ενώ χρειάζονται και αποκατάσταση.

Ο ταμίας της Ομοσπονδίας, Σπύρος Προβατάς, υπογράμμισε πως υπάρχει ένας αριθμός πρώην γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν κερδίσει τα δικαστικά μέτρα, αλλά δεν έχουν κληθεί να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Από τις πλέον πρόσφατες προσφυγές, έχουν εκδοθεί 384 δικαστικές αποφάσεις υπέρ των γιατρών και έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους 190.

Απαντώντας σε ερώτηση του Iatronet, το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκτίμησε πως ο στόχος για 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς κατά της CoViD τον Απρίλιο μπορεί να επιτευχθεί με ένταξη ιδιωτών γιατρών στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα