Ηλικιωμένοι με συνδυασμό απώλειας ακοής και όρασης έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια καθώς μεγαλώνουν, αναφέρει νέα έρευνα στο Neurology.

Ωστόσο δεν φάνηκε σχέση μεταξύ άνοιας και απώλειας μιας από τις δυο αισθήσεις.

Περίπου το  8% των ενηλίκων με απώλεια ακοής και όρασης στην έρευνα, εμφάνισε άνοια σε σύγκριση με λιγότερο από το 3%  όσων είχαν μια βλάβη ή καμία.

Ο JinHyeong Jhoo,  δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η απώλεια των 2 αισθήσεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Είναι πιθανό η απώλεια και των δυο αισθήσεων να οδηγεί τους ηλικιωμένους να περιορίζουν τις κοινωνικές δραστηριότητες, την άσκηση και άλλες ασχολίες, όπως διάβασμα ,που βοηθούν στη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας.

Η έρευνα περιέλαβε 6.500 ενήλικες 58 έως 101 ετών, για βλάβες στην όραση και την ακοή και βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που αναφέρονταν σε χρήση γυαλιών ή ακουστικών βοηθημάτων.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την ακοή και την όραση, ενώ αξιολογήθηκαν νοητικές ικανότητες και μνήμη κάθε 2 χρόνια, για 6 χρόνια.

Στην έναρξη της έρευνας, το 14% είχαν φυσιολογική όραση και ακοή, το 45% βλάβη στη μια αίσθηση και το 40%  και στις 2.

Στο 8%, η άνοια ήταν 2 φορές πιο συνήθης στην ομάδα με τις 2 βλάβες σε σχέση με μια, 2.4%, ή καμία 2.3%.

Στα 6 χρόνια παρακολούθησης, το  7.4% με τις 2 βλάβες εμφάνισε άνοια σε σύγκριση με 2.9%  όσων είχαν μια βλάβη και 1.8% που δεν είχαν καμία.

Επιπλέον, το 11% των 142 που δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν αν είχαν  αισθητηριακή βλάβη, εμφάνισαν άνοια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε