Με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Ισραήλ κατοχύρωσε το πολλά υποσχόμενο φάρμακο AstroRx κατά του ALS (Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση - Αmyotrophic Lateral Sclerosis), η Ισραηλινή βιοτεχνολογική εταιρεία Kadimastem, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα.
 
Το καινούριο φάρμακο χρησιμοποιεί εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία υγιών κυττάρων στο νευρικό σύστημα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, σε ασθενείς που υποφέρουν από την νευροεκφυλιστική πάθηση. H κλινική δοκιμή που διενεργήθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε πως το φάρμακο είναι ασφαλές και ότι συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αυξάνοντας το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
 
Το ALS είναι μια σταθερά εξελισσόμενη και εν τέλει θανατηφόρος διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία οδηγεί στον προοδευτικό εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων, των μεγαλύτερων κύτταρων του νωτιαίου μυελού, τα οποία μεταφέρουν τα νευρικά σήματα που ελέγχουν τους μύες. Όταν αυτά δεν λειτουργούν κανονικά, τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια χάνουν σταδιακά την ικανότητα τους να κινηθούν, να φάνε κανονικά, να μιλήσουν και τελικά να αναπνεύσουν. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ασθένεια αυτή, ωστόσο, το καινοτόμο φάρμακο της Kadimastem μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδό της και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
 
«Τα αποτελέσματα, μετά από τους πρώτους έξι μήνες της παρακολούθησης των ασθενών είναι ενθαρρυντικά, καθώς καταδεικνύουν μια κλινικά σημαντική επίδραση διάρκειας τριών μηνών από μια μόνο δόση AstroRx®, ενώ επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του AstroRx®», εξήγησε ο Δρ. Marc Gotkine, κορυφαίος ερευνητής της κλινικής δοκιμής και επικεφαλής του Κέντρου ALS στο νοσοκομείο Hadassah. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Hadassah Ein-Kerem στην Ιερουσαλήμ.

Πηγές:
iMER

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα ελέγξω το κοινωνικό μου άγχος
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό