Ορισμένα είδη καρκίνου μπορεί ενδεχομένως να αλλάζουν την εμφάνιση και τη λειτουργία της καρδιάς, αναφέρει νέα έρευνα που ανέλυσε τις καρδιές ανθρώπων πριν την αγωγή για καρκίνο.

Το ιστορικό καρκίνου συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ηλικιωμένες που επέζησαν από καρκίνο στο μαστό είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο-όχι από καρκίνο μαστού. Ο καρκίνος και η καρδιακή νόσος επίσης μοιράζονται αρκετούς παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία και κάπνισμα.

Ωστόσο ερευνητές ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν πόσος από τον κίνδυνο προέρχεται από τον καρκίνο έναντι συνήθων αγωγών που μπορεί να είναι τοξικές  για την καρδιά.

Ερευνητές στον Καναδά επέλεξαν 381 ανθρώπους με καρκίνο μαστού ή λέμφωμα και 102 χωρίς καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο. Και οι 2 ομάδες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στην καρδιά.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, άνθρωποι με καρκίνο είχαν μειωμένο όγκο αριστερής κοιλίας με αποτέλεσμα μικρότερη άντληση αίματος ανα παλμό.

Τα μοντέλα έδειξαν επίσης αυξημένη κόπωση, ενώ οι καρδιές των ανθρώπων με καρκίνο έδειξαν σημάδια φλεγμονής. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο  Journal of the American Heart Association.

Ο Dr. James A. White, του University of Calgary δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι ο καρκίνος αλλάζει την υγεία του καρδιακού μυός.

Φάρμακα χημειοθεραπείας όπως anthracyclines, έχουν παρενέργειες στην καρδιά.

Αν και δεν είναι γνωστό αν άνθρωποι με άλλα είδη καρκίνου από αυτά που περιλήφθηκαν στην έρευνα θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιες αλλαγές στην καρδιά, ο White δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν νέα έμφαση στην κατανόηση της υγείας της καρδιάς σε ανθρώπους που πρόσφατα διαγνώστηκαν με καρκίνο πριν την έναρξη αγωγής.

Η βασική υπόθεση ότι η καρδιά είναι σε φυσιολογική κατάσταση πριν την έναρξη αγωγής για καρκίνο,μπορεί ενδεχομένως να μην είναι εντελώς αληθινή, δήλωσε ο White. Ο καρκίνος καθαυτός φαίνεται να αλλάζει τον τρόπο συμπεριφοράς του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σχετικά με το πώς ο καρκίνος θα μπορούσε να προκαλεί αυτές τις αλλαγές, δήλωσε ότι συστημική φλεγμονή πιθανόν παίζει ρόλο. Καθώς ο καρκίνος ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, η ανοσολογική απόκριση προκαλεί φλεγμονή που με τη σειρά της μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα.

‘Aλλο μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι πόσο θα μπορούσαν να διαρκέσουν αυτές οι αλλαγές στην καρδιά, δήλωσε ο Dr. Tochukwu M. Okwuosa, του Rush University Medical Center στο Σικάγο.

Πηγές:
AHA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις