Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Roswell Park Cancer Center αξιολόγησε εάν η τοξικότητα των ανησυχιών για τα οικονομικά επηρεάζει την επιβίωση σε ασθενείς που πάσχουν με καρκίνο.

«Η οικονομική ανησυχία επηρεάζει την επιβίωση; Η απάντηση είναι ναι», λέει  ο συγγραφέας της μελέτης Anurag Singh, MD, καθηγητής ογκολογίας και διευθυντής στο τμήμα ακτινοβολίας στο Roswell Park.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αναδρομικά τα αποτελέσματα από 284 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και λαιμού που έλαβαν ακτινοθεραπεία μεταξύ του 2013 και του 2017. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 61 έτη και το 77,5% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες. Τα αποτελέσματα της επιβίωσης συγκρίθηκαν με την οικονομική επιβάρυνση που αναφέρθηκε από τους ασθενείς.

«Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του κεφαλιού και του λαιμού έχουν την μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση μεταξύ των καρκινοπαθών, επειδή πρόκειται για καρκίνους για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, καθώς και εκτεταμένες  χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, μαζί με σημαντική υποστηρικτική φροντίδα και αποκατάσταση», δήλωσε ο Δρ. Σινγκ. «Πολλοί ασθενείς είναι αρκετά αδιάθετοι και δεν μπορούν να εργαστούν, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον άγχος και αβεβαιότητα. Και τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η οικονομική τοξικότητα επηρεάζει όχι μόνο την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία, αλλά και τη σωματική τους υγεία. "

Συνολικά, 41 ασθενείς (14,4%) ανέφεραν υψηλή  οικονομική τοξικότητα. Κατά την ανάλυση, εκείνοι που ένιωθαν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση κινδύνευαν περισσότερο και επιβίωσαν χειρότερα και λιγότερο σε σύγκριση με ασθενείς καρκινοπαθείς που δεν είχαν σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

«Η οικονομική τοξικότητα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός άγνωστος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα, ακόμη και σημαντικών κλινικών δοκιμών», δήλωσε ο Δρ Singh. «Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν αυτές τις επιπτώσεις. Οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν πώς η οικονομική τοξικότητα μπορεί να επηρεάζει τους ασθενείς τους και να κάνουν ό, τι μπορούν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να τους ενθαρρύνουν να επωφεληθούν από την οικονομική συμβουλευτική και κάθε άλλο πόρο που μπορεί να μειώσει το βάρος τους."

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Oral Oncology.

Πηγές:
Oral Oncology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα