Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που, λίγο-πολύ, έχουμε νιώσει όλοι κάποια στιγμή. Είναι όμως μια νέα πραγματικότητα για πάρα πολλούς από εμάς, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. H αίσθηση ότι δεν έχουμε κάποιον δίπλα μας όταν το χρειαζόμαστε μπορεί να μας παραλύσει, ειδικά αν ήδη βρισκόμαστε σε ευαίσθητη ή αγχωτική περίοδο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ηρεμήσουμε το μυαλό μας, όμως, όταν η μοναξιά απειλεί να μας πνίξει;

Αλλάζουμε οπτική γωνία

Η μοναξιά είναι δυσάρεστη, η μοναχικότητα όμως είναι κάτι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Είναι μια πολύ καλή ιδέα να θυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας ότι όλο αυτό είναι προσωρινό, και ότι σύντομα θα μπορούμε να βλέπουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους πιο εύκολα - ή, εναλλακτικά, να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους που ίσως να γίνουν αγαπημένοι μας.

Χρειαζόμαστε θόρυβο

Ο θόρυβος σημαίνει πως υπάρχει ανθρώπινη παρουσία. Και σε υποσυνείδητο επίπεδο, μπορεί να μας βοηθήσει. Επειδή όταν είμαστε αγχωμένοι και νιώθουμε μόνοι, ένα ήσυχο σπίτι στο οποίο ακούμε πεντακάθαρα τις σκέψεις μας... μάλλον δεν πρόκειται να βοηθήσει. Συνεπώς, ανοίγουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, και ίσως για πρώτη φορά νιώθουμε λίγη ευγνωμοσύνη για τους γείτονες που κάνουν φασαρία. Επίσης, τα podcast (που μέσα στην καραντίνα αύξησαν τη δημοτικότητά τους εξωφρενικά) είναι πάντα μια καλή επιλογή για να υπάρχει ένας ήχος από φωνές κάπου στο βάθος.

Χρειαζόμαστε, όμως, και μουσική

Θα ξεφύγουμε λιγάκι από το συνηθισμένο μας ύφος γραφής, επειδή δεν υπάρχει σοβαρός τρόπος να το πούμε αυτό: Μερικές φορές, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να βάλουμε μουσική δυνατά, να πιάσουμε ένα στυλό ως μικρόφωνο και να δώσουμε μια μικρή συναυλία μπροστά από τον υπολογιστή μας. Κλείστε παντζούρια, αλλά καλύψτε και την webcam σας πρώτα. Τώρα δεν σας βλέπει κανείς. Ξεδώστε.

Οι βιντεοκλήσεις εξακολουθούν να σώζουν ζωές

Όσο και αν τις μισείτε, επειδή σίγουρα δεν αντικαθιστούν την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία, οι βιντεοκλήσεις είναι από τα πράγματα που έχουν βοηθήσει πολύ να νιώθουμε λιγότερο μόνοι μέσα στην καραντίνα. Επίσης, εδώ να πούμε ότι εφόσον όλοι περνάμε - αν και δεν θα έπρεπε - περισσότερη ώρα μπροστά από την οθόνη από ό,τι θα έπρεπε, είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε καλύτερα τις σχέσεις μας με επιπλέον άτομα. Άτομα που θα μπορούν και αυτά να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να διώξουν τη μοναξιά μας μέσω μιας βιντεοκλήσης.

...και λίγη ακόμα τεχνολογία

Μέχρι να ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια και τα διάφορα μαθήματα, είναι καλή ιδέα να γραφτείτε σε κάποιο ομαδικό μάθημα γυμναστικής ή γιόγκα μέσω βιντεοκάμερας. Επίσης, για το συναισθηματικό κομμάτι, μπορείτε πάντα αν ψάχνετε για έναν ρομαντικό σύντροφο να κατεβάσετε κάποιο dating app, που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.

Βγαίνουμε έξω

Πέρα από τη θεραπυτική δράση που έχει για τον εγκέφαλο το να δούμε λίγη φύση ή ακόμα και να ακούσουμε θορύβους της πόλης και να μας χτυπήσει ο ήλιος, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε λίγη γυμναστική. Και η γυμναστική δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι πολύ δυνατός μας σύμμαχος απέναντι στις καταθλιπτικές σκέψεις.

Μιλάμε για αυτά που νιώθουμε

Είτε σε κάποιο κοντινό μας άτομο που νιώθουμε άνετα να εκμυστηρευτούμε τους φόβους μας, είτε σε κάποιον ειδικό, αν έχουμε φτάσει σε σημείο να πιστεύουμε ότι οι κακές σκέψεις μπαίνουν εμπόδιο στο να είναι λειτουργική η καθημερινότητά μας.

Δημιουργούμε κάτι

Αν υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος, το να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό μπορεί να σας ηρεμήσει, αλλά και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να εκφράσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Επιπλέον, το να μοιραζόμαστε τις δημιουργίες μας με άλλους μπορεί να φέρει ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα, έμπνευση αλλά και καινούριες γνωριμίες. Εκτός και αν...

...σκεφτόμαστε μήπως τα social media μάς κάνουν κακό

Αν τα αισθήματα μοναξιάς έχουν να κάνουν λιγότερο με το ότι δεν βλέπουμε τους φίλους μας και περισσότερο με το ότι βλέπουμε ανθρώπους που φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα από εμάς στα social media, ίσως θα ήταν καιρός να κάνουμε ένα διάλειμμα. Δυστυχώς, η εμμονή με τα social media οδηγεί σε αποξένωση, καθώς εθιζόμαστε στο να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από το παραμορφωτικό φίλτρο του ίντερνετ, όπου όλα είναι προσεγμένα.

Σκεφτόμαστε την υιοθεσία ενός κατοικιδίου

Επειδή, αλήθεια, ένα σκυλί ή μία γάτα μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε κάπου την αγάπη που έχουμε να δώσουμε. Και επίσης, κάνουν τις καλύτερες αγκαλιές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για το περιβάλλον