Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεσμεύτηκε να εκδώσει νέα πρότυπα προϊόντων που θα απαγορεύουν τη γεύση μενθόλης στα τσιγάρα και τα πούρα, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων χαρακτηριστικών γεύσεων.

"Η απαγόρευση της μενθόλης - η τελευταία επιτρεπόμενη γεύση - στα τσιγάρα και η απαγόρευση όλων των γεύσεων στα πούρα θα βοηθήσει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται δυσανάλογα από αυτά τα θανατηφόρα προϊόντα", δήλωσε η αναπληρώτρια Επίτροπος του FDA, Janet Woodcock. 

"Οπλισμένοι με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία και με την πλήρη υποστήριξη της Διοίκησης του Οργανισμού, πιστεύουμε ότι αυτές οι ενέργειες θα μας οδηγήσουν σε μια πορεία προς τον τερματισμό των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό στις ΗΠΑ", ανέφερε.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου 

Στην ανακοίνωσή του, ο οργανισμός ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health, η οποία προέβλεπε ότι η απαγόρευση της μενθόλης θα απέτρεπε περίπου 633.000 θανάτους έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων των 237.000 θανάτων στους Αφροαμερικανούς.

Παρά την τεράστια πρόοδο που έχουμε σημειώσει στο να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα τα τελευταία 55 χρόνια, αυτή την πρόοδο δεν την έχει βιώσει ο καθένας στον ίδιο βαθμό », δήλωσε ο Mitch Zeller, διευθυντής στο FDA στο τμήμα των καπνικών προϊόντων. 

Εάν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα πρότυπα προϊόντων, η απαγόρευση θα επιβληθεί στις κανπνοβιομηχανίες τσιγάρων και πούρων, τους διανομείς και τους λιανοπωλητές, αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί στους μεμονωμένους καταναλωτές.

Πηγές:
https://www.docwirenews.com/docwire-pick/fda-commits-to-ban-menthol-cigarettes/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας