Ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος στην εφηβεία συνδέεται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, άσχετα από το αν έχουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Stroke.

Η έρευνα ανέλυσε ΔΜΣ στην εφηβεία και πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 50 σε 1.9 εκατ. άντρες και γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους1.9  εκατομμύριο συμμετέχοντες το διάστημα 2014 και 2018, αυτή έδειξε:

Συνέβησαν  1.088 εγκεφαλικά επεισόδια με μέση ηλικία τα 41 έτη. Ο ΔΜΣ στην εφηβεία συνδεόταν άμεσα με τον κίνδυνο πρώτου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε σύγκριση με συμμετέχοντες στη χαμηλή φυσιολογική ομάδα ΔΜΣ, έφηβοι που ήταν στην κατηγορία υπέρβαρων είχαν 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 50 και έφηβοι με παχυσαρκία είχαν 3,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο.

Ακόμα και έφηβοι στην υψηλή φυσιολογική ακτίνα ήταν πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 50 σε σύγκριση με όσους ήταν στη χαμηλή φυσιολογική ομάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον διαβήτη τύπου 2, έφηβοι στην κατηγορία υπέρβαρων ή παχύσαρκων είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού (1.6 και  2.4 φορές αντίστοιχα), σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα