Ένα καλό κινηματογραφικό έργο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλή ψυχαγωγία, Μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον να αισθανθεί πιο προετοιμασμένος για τις προκλήσεις της ζωής και να είναι καλύτερος άνθρωπος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έτσι μπορεί να εξηγείται γιατί άνθρωποι ορισμένες φορές επιλέγουν ταινίες με δύσκολο θέμα ή ταινίες που τους στενοχωρούν, δήλωσαν ερευνητές.

Ο Jared Ott, τουOhio State University, δήλωσε ότι ταινίες με ουσιαστικό περιεχόμενο βοηθούν ανθρώπους να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη ζωή τους και να κυνηγήσουν πιο σημαντικούς στόχους.

Πολλές έρευνες εξέτασαν πώς αντιδρούν άνθρωποι σε ταινίες στο εργαστήριο. δήλωσε ο  Michael Slater. Η νέα έρευνα σχεδιάστηκε να διαπιστώσει πώς επηρεάζουν οι ταινίες τους ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο.

Ερευνητές δημιούργησαν δυο λίστες 20 ταινιών του Hollywood που γυρίστηκαν μετά το 1985 και που είχαν λάβει καλές κριτικές.

Η μια λίστα περιείχε εμπνευσμένες ή σημαντικές ταινίες και η άλλη λιγότερο σημαντικές, μέτριες.

Σχεδόν 1.100 ενήλικες επιλέχτηκαν να λάβουν διαδικτυακά μια λίστα και να αναφέρουν τις ταινίες που είχαν δει. Ύστερα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για μια από τις ταινίες που επέλεξαν τυχαία οι ερευνητές.

Άνθρωποι που θυμόνταν μια σημαντική ταινία ήταν πιο πιθανό από άλλους να πουν ότι η ταινία τους βοήθησε να βρουν νόημα στις δυσκολίες της ζωής. Τέτοιες ταινίες ήταν επίσης πιο πιθανό να βοηθούν τους θεατές να αποδεχτούν την ανθρώπινη κατάσταση.

Συμμετέχοντες που θυμόνταν τις σημαντικές ταινίες ήταν επίσης πιο πιθανόν να πουν ότι η ταινία τούς παρακίνησε να είναι καλύτεροι άνθρωποι, να κάνουν το καλό για τους άλλους και να αναζητούν αυτό που πραγματικά έχει σημασία στη ζωή.

Σημαντικά στοιχεία τέτοιων ταινιών ήταν η θλίψη, το μίγμα ευτυχίας και δυστυχίας, η συναισθηματική ακτίνα και η ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται εξύψωση ή έμπνευση βλέποντάς τες.

Ήταν ακόμα πιθανό, οι θεατές να βρουν νόημα ακόμα και σε μέτριες ταινίες που είχαν στόχο να είναι πιο διασκεδαστικές παρά να εμπνέουν.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να επιλέξουν και να αξιολογήσουν τη σημασία 3 αξιών από μια λίστα με 16 που είδαν να περιέχονται σε ταινίες, όπως ΄΄αγάπη και οικειότητα΄΄ και ΄΄κουράγιο και γενναιότητα΄΄.

Ο Slater δήλωσε ότι ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι αισθάνονταν πιο ικανοί να βρουν νόημα στις δυσκολίες της ζωής τους όταν θυμόνταν μια ταινία που εστίαζε σε σημαντικές για αυτούς αξίες.

Ο Ott δήλωσε ότι ορισμένες ταινίες ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσουν ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να αναπτυχθούν σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους. Οι άνθρωποι μπορεί να αναγνωρίσουν αυτή την επίδραση, χρόνια μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Mass Communication and Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα