Τα συμπτώματα της πολλαπλούς σκλήρυνσης προκαλούνται από βλάβες στις ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος, διαταράσσοντας τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στη σπονδυλική στήλη και το υπόλοιπο σώμα.

Τα συμπτώματα διαφέρουν συχνά από ασθενή σε ασθενή και έχουν διακυμάνσεις. Τα πιο συχνά από αυτά είναι η συχνή κόπωση, οι δυσκολίες στο περπάτημα, προβλήματα στην όραση, πόνοι αλλά και αλλαγές στις γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Υπάρχουν όμως και συμπτώματα που είναι λιγότερο κοινά. Ποια είναι αυτά;

Ίλιγγος

Πολλοί ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπίζουν ιλίγγους. Αυτό συμβαίνει λόγω προβλημάτων στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ισορροπία. Τα φάρμακα για τη ναυτία θα βοηθήσουν προσωρινά, αλλά δεν θα κάνουν δουλειά σε χρόνιες περιπτώσεις. Μπορεί να σας χορηγηθούν κορτικοστεροειδή για να αντιμετωπιστεί κάποια επιδείνωση ή έξαρση των συμπτωμάτων.

Προβλήματα στην ομιλία

Εμφανίζονται σε περίπου 25-40% των ασθενών. Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται δυσαρθρία και συνήθως θα εμφανιστεί σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και θα εντείνεται όταν είστε πολύ κουρασμένοι. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν με αρκετές μορφές, από το να χαλάει ο ρυθμός της ομιλίας σας, μέχρι να τραυλίζετε ή να μειωθεί σημαντικά ο τόνος της φωνής σας.

Δυσκολίες στην κατάποση

Ειδικά σε πιο προχωρημένο στάδιο, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να γίνει πιο ορατό. Συμβαίνει επειδή έχει προκληθεί βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τους μυς του στόματος και του λαιμού. Επίσης, μπορεί να προκληθεί λόγω μουδιάσματος στην περιοχή, καθώς και από ξηροστομία λόγω φαρμακευτικής αγωγής.

Φαγούρα

Κάποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν αισθήματα πόνου, καψίματος ή έντονου μουδιάσματος, αλλά είναι εξίσου πιθανό λόγω της νευρικής βλάβης να εμφανίζεται ανεξήγητη φαγούρα σε κάποια περιοχή. Επειδή η πηγή της φαγούρας δεν είναι κάποιος τοπικός ερεθισμός του δέρματος, οι σχετικές κρέμες δεν θα βοηθήσουν.

Προβλήματα στην ακοή

Εμφανίζονται περίπου στο 6% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, και τις περισσότερες φορές είναι οξεία περίπτωση που βελτιώνεται με τον καιρό. Δεν είναι καθόλου συχνό σύμπτωμα, αλλά αν παρατηρήσετε προβλήματα στην ακοή, είναι καλό να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ΩΡΛ σας.

Τρέμουλο

Μπορεί να συμβεί σε πολλά σημεία του σώματος, ανάλογα με τις περιοχές των οποίων πλήττεται η κίνηση από τη νευρική βλάβη. Το πιο συνηθισμένο τρέμουλο σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση συμβαίνει στα άκρα, κατά τη διάρκεια απλών, καθημερινών κινήσεων, με αποτέλεσμα αν είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό σύμπτωμα. Το να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για το τρέμουλό σας μπορεί να είναι εξίσου κουραστική διαδικασία, δυστυχώς.

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι

Δεν θεωρούνται χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά μια ανάλυση παλαιότερων μελετών που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβρη του 2020 στο περιοδικό Brain and Behavior, συγκρίνοντας τα στοιχεία 3.560 ασθενών, έδειξε πως 56% δήλωσε πως υπέφερε συχνά από πονοκεφάλους, ενώ 27% από ημικρανίες. Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία για αυτούς τους ασθενείς έδειχναν νευρικές βλάβες που θα το δικαιολογούσαν αυτό. Άρα, ίσως είναι πιο συχνό απ' ό,τι νομίζουμε.

Προβλήματα στην αναπνοή

Μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα βλάβης στα νεύρα που ελέγχουν τους μυς του στήθους. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να επιδεινωθεί με τον καιρό και να γίνει εξαντλητικό για ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένη κόπωση λόγω της ασθένειας.

Προβλήματα στη γεύση και την όσφρηση

Έχει φανεί μέσα από έρευνες ότι ορισμένοι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν μειωμένη ικανότητα να νιώσουν και τις τέσσερις βασικές γεύσεις (γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό) και πως αυτό το πρόβλημα συνδεόταν με τη νευρική βλάβη. Δεν είναι συχνό, αλλά μπορεί να συμβεί, όπως μπορεί να συμβεί και η πιο έντονη αίσθηση της όσφρησης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]