Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται στις 30 Μαΐου. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας Πολλαπλής Σκλήρυνσης συνδέονται, μοιράζονται ιστορίες, ευαισθητοποιούν τον κόσμο και πραγματοποιούν εκστρατεία με όλα τα άτομα που πάσχουν. Επίσης, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις από αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με την τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του παγκόσμιου χάρτη  για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ΣΚΠ παγκοσμίως, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη (αφορά την διάγνωση και την κλινική διαχείριση της νόσου). Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών με ΣΚΠ υπολογίζεται σε 20.000.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, παρουσιάζει ποικιλία τόσο προς τα συμπτώματα, όσο και προς τον τρόπο που εκδηλώνονται αυτά, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η εξατομίκευση του προγράμματος θεραπευτικής άσκησης  που θα εφαρμοστεί.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της νόσου που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία του ατόμου και με όπλο τη θεραπευτική άσκηση, καταρτίζει εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα άσκησης. Οι διατάσεις, η ενεργητική άσκηση, οι ασκήσεις με αντίσταση, η αερόβια άσκηση, η επανεκπαίδευση βάδισης και ισορροπίας, η υδροθεραπεία, ο ηλεκτρικός ερεθισμός, αποτελούν μερικά από τα μέσα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας  είναι σημαντικός ώστε το άτομο με ΣΚΠ να βελτιώσει και να διατηρήσει τη λειτουργικότητά του και να έχει ποιότητα στη καθημερινότητά του.

Η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης για τους ασθενείς με ΣΚΠ.

Σύμφωνα με το Επιστημονικό Τμήμα Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας του «Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) Ν.Π.Δ.Δ, τα εξατομικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης είναι σημαντικά στην αποκατάσταση  των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η θεραπευτική εξατομικευμένη άσκηση υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή κρίνεται απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Η έντονη και ανεξέλεγκτη άσκηση από μη επαγγελματίες υγείας μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσει τη συμπτωματολογία.

Το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να εφαρμόζεται τόσο υπό επίβλεψη όσο και χωρίς επίβλεψη, πάντα όμως με βάση τις οδηγίες που έχει λάβει ο ασθενής κατόπιν της φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης από τον φυσικοθεραπευτή. Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, είναι αναγκαίο οι ασθενείς με ΣΚΠ να παραμείνουν ενεργοί, τηρώντας όμως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όλοι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, άσχετα από τον βαθμό αναπηρίας τους, μπορούν να ωφεληθούν από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης.

Οι φυσικοθεραπευτές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία τους, σχεδιάζουν, οργανώνουν, υλοποιούν προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, με εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας, της κλινικής εικόνας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα. Αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, την προώθηση, την καθοδήγηση, τη συνταγογράφηση και τη διαχείριση της άσκησης.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται σε πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) – Ν.Π.Δ.Δ, για την ασφαλή και υπεύθυνη αντιμετώπισή τους.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, πραγματοποιείται  διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα
«Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες Τάσεις και Επιστημονικά Δεδομένα στην Αποκατάσταση» την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, και ώρα 17.00-21.00., που συνδιοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεραπευτική  Άσκηση», του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Επιστημονικό Τμήμα Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τραμπ: Θα καταργήσω τα επικίνδυνα παιδιατρικά εμβόλια
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης
Επίσκεψη Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Κύπρο