Έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως είπε, την ίδια τη νόσο αλλά και τα στερεότυπα που την συνοδεύουν, το άγχος για τις θεραπείες, την πιθανή μείωση των ατομικών δραστηριοτήτων, το άγχος αλλά και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ακόμη και στην περίπτωση αίσιας πορείας της ασθένειας, τα συναισθήματα και οι προκλήσεις στους ασθενείς δεν σταματούν.

Στον ουρολογικό καρκίνο υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο ασθενής και η οικογένειά του. Για παράδειγμα, στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, υπάρχει ο φόβος της απώλειας της σεξουαλικής και ουρολογικής λειτουργίας.

Άγχος και κατάθλιψη, επίσης, συνδέονται και με την διάγνωσή του, ενώ υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών συσχετίζονται με ηλικιωμένους ειδικά όταν αυτή η μορφή καρκίνου είναι επιθετική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από τους μισούς από τους ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία για τον ουρολογικό καρκίνο, θα αντιμετωπίσουν κάποιο βαθμό ψυχολογικής πίεσης και περίπου ένα τέταρτο από αυτούς θα παρουσιάσουν καταθλιπτικά συμπτώματα.   

Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς με καρκίνο του ουροποιητικού χρειάζονται στήριξη και μάλιστα συνεχή, καθώς είναι μία μακροχρόνια διαδικασία.

Ο φόβος επίσης, της επανεμφάνισης της νόσου, προκαλεί ανησυχία όπως και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο καρκίνος των όρχεων, κατά τον ίδιο τρόπο, συνδέεται  με την σεξουαλικότητα, την εικόνα του σώματος αλλά και τον φόβο της υποτροπής.

Η διάγνωση ενός ουρολογικού καρκίνου και οι θεραπείες που θα χρειαστούν, θα επηρεάσουν τη ζωή του ασθενή αλλά και των οικείων του, επισημαίνει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Οι σκέψεις για τον θάνατο, επίσης, καθώς και τα προβλήματα στο φαγητό, η δυσκολία στον ύπνο αλλά και η δυσπιστία, ο φόβος και η αγωνία,  αναμένεται να συνοδεύσουν τη διάγνωση από καρκίνο του ουροποιητικού.

Θυμός, επιθετικότητα και απόσυρση, τέλος, είναι συχνά φαινόμενα που ακολουθούν τη διάγνωση.

Πρόκειται, όπως τόνισε η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, για ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων που είναι μία κουραστική κατάσταση, η οποία επηρεάζει τόσο τον ίδιο τον ασθενή αλλά και τους ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν.

Ακόμη και στην περίπτωση που το τέλος της μάχης με τον ουρολογικό καρκίνο είναι αίσιο, καταλήγει η κα Ψημενάτου, ο αγώνας αυτός αφήνει πολλές ψυχοσωματικές πληγές.

Ακολουθείστε το #BladderCancerAware

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά