Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές μορφές της νόσου παγκοσμίως και πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου, μετά τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια, συμβάλλοντας στο 6% της θνησιμότητας.

Το κάπνισμα αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα διεθνώς οφείλεται στο κάπνισμα. Παράλληλα, ο καρκίνος του πνεύμονα ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο.

‘’Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31/5) και αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν το ευρύ κοινό γύρω από το θέμα του καρκίνου του πνεύμονα, παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ασθενών,  μέσα από την υλοποίηση των παρακάτω ενεργειών που αποσκοπούν στην  πρόληψη της νόσου σε συνεργασία με Επιστημονικούς φορείς και συλλόγους ασθενών.’’

  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31/05), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" και τις "Γυναίκες στην Ογκολογία" διοργανώνει σήμερα,  Δευτέρα 31 Μαΐου στις 17:00 μ.μ.  Διαδικτυακή  Ημερίδα με θέμα: "Δεν καπνίζω ... επιλέγω τη ΖΩΗ" η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook.

Η διαδικτυακή ημερίδα σκοπεύει να τονίσει διάφορες πτυχές  από το ταξίδι του ασθενούς και της διαχείρισης του καρκίνου του πνεύμονα με ενδιαφέρουσες ομιλίες τόσο από την πλευρά των ασθενών όσο και των Επιστημόνων Υγείας όπως την ομιλία του κ. Ι. Μπουκοβίνα, Προέδρου της ΕΟΠΕ  γύρω από ένα  «Σχέδιο δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα».

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες MSD, BristolMyers Squibb και AstraZeneca. Για να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή ημερίδα, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο,https://www.facebook.com/events/812628229382521/ .

  • Με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος, δημιουργήθηκε και το  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ», το  οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της MSD, «LifeMatters» και παρουσιάστηκε σε Διαδικτυακό Συνέδριο στις 18/05 .

Το πρόγραμμα στηρίζει τον «παγκόσμιο στόχο 3» του Ο.Η.Ε. για καλή υγεία και ευημερία, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το QualityNet Foundation με την επιστημονική συνεργασία της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η  δημιουργία ορθών προτύπων διαβίωσης αναφορικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη του καπνίσματος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την καλλιέργεια της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης καθώς και τη φιλία και κοινωνική συναναστροφή με στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών, που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, για την οικογένεια, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για την κοινωνία γενικότερα.