Μια μελέτη για τη θεραπεία του διαβήτη σε 55 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος διαπίστωσε ότι πολλοί από τους νοσούντες με διαβήτη δεν γνώριζαν ότι είχαν την πάθηση. Συνολικά, λιγότερο από το 5% έλαβαν επαρκείς θεραπείες και συμβουλές για καλυτέρευση του τρόπου ζωής τους.
Οι ερευνητές, επίσης συγκέντρωσαν δεδομένα από αντιπροσωπευτικές έρευνες που ρωτούσαν τους ανθρώπους ποιες θεραπείες έκαναν για να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης και ποιες συμβουλές είχαν λάβει σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και το βάρος.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη σημειώνει ότι από τους περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο που πάσχουν από διαβήτη, σχεδόν το 80% ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ο Διαβήτης θεωρείται υπαίτιος για μια σειρά από δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές στην υγεία, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, τύφλωση και βλάβη στα νεφρά και τα νεύρα. 
Οι φαρμακευτικές αγωγές για την πάθηση είναι φθηνές και αποδεικνύεται ότι μειώνουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Ωστόσο, η ικανότητα των υπηρεσιών υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να διαγιγνώσκουν την κατάσταση και να παρέχουν αυτές τις θεραπείες είναι συχνά περιορισμένη. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από τυποποιημένες έρευνες νοικοκυριών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος για διαβήτη και αυτοαναφερόμενες θεραπείες.

Ανακάλυψαν ότι μόνο το 4,6% των ατόμων με διαβήτη λάμβαναν ολόκληρο το πακέτο περίθαλψης που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά.

Ενώ το 50,5% και το 41,3% των ερωτηθέντων έπαιρναν φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, αντίστοιχα, μόνο το 6,3% έλαβαν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Συνολικά, το 32,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν λάβει συμβουλές για τη διατροφή. Μόνο το 31,5% είχαν λάβει συμβουλές για απώλεια βάρους και  το 28,2% για άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Lancet 

Έλλειψη θεραπείας για υψηλή χοληστερόλη

Οι έρευνες στα νοικοκυριά παρείχαν στοιχεία για συνολικά 680.102 ενήλικες σε 55 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. 
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι 37.094 από αυτά τα άτομα είχαν διαβήτη. Ωστόσο, μόνο το 43,9% από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν λάβει διάγνωση.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων με επίσημη διάγνωση, υπήρχε περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τις φαρμακευτικές αγωγές. Ενώ το 85% και το 57% εκείνων που γνώριζαν ότι είχαν διαβήτη έπαιρναν φάρμακα για να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, αντίστοιχα, μόνο το 9% έλαβαν στατίνη για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.

Οι ερευνητές γράφουν:

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παροχή θεραπείας όχι μόνο για τη μείωση της γλυκόζης αλλά και για τη διαχείριση παραγόντων κινδύνου [καρδιαγγειακών παθήσεων], όπως η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη, μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι επείγουσες παγκόσμιες προτεραιότητες."

Οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα τείνουν να έχουν καλύτερη κάλυψη σε όλες τις θεραπείες διαβήτη.

Η κάλυψη ήταν γενικά υψηλότερη και άρα καλύτερη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και χαμηλότερη στην Ωκεανία (νησιά του Ειρηνικού) και την υποσαχάρια Αφρική.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού