Ιθαγενείς στη Νότιο Αμερική που ακολουθούν τρόπο ζωής σαν αυτόν προ της βιομηχανικής επανάστασης μπορεί ενδεχομένως να έχουν πιο αργό ρυθμό γήρανσης εγκεφάλου από τον τυπικό δυτικό άνθρωπο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η μελέτη εστίασε στον πληθυσμό των Tsimane, των οποίων τα 16.000 μέλη ζουν σε απομακρυσμένο μέρος του Αμαζόνιου της Βολιβίας. Κάνουν αγροτικές εργασίες, κυνηγούν και ψαρεύουν-ακολουθούν τρόπο ζωής χωρίς κατεργασμένα τρόφιμα, καθιστική ζωή και ηλεκτρονικά μέσα.

Παλαιότερος έρευνες  ανακάλυψαν οτι ακόμα και ηλικιωμένο Tsimane σπάνια έχουν τις συνήθεις νόσους της σύγχρονης ζωής, όπως παχυσαρκία, υπέρταση και μπλοκαρισμένες αρτηρίες.

Η νέα έρευνα εξέτασε αν οι  Tsimane είχαν καλύτερη επίδοση στην ατροφία-συρρίκνωση εγκεφαλικού ιστού λόγω γήρατος.

Η απάντηση είναι θετική, λένε οι ερευνητές.

Κατά μέσον ορo, μεσήλικες και ηλικιωμένοι Tsimane ενήλικες είχαν λιγότερη εγκεφαλική ατροφία σε απεικονιστικές εξετάσεις σε σχέση με τις τυπικές για την ηλικία των Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι 70% πιο αργός.

Δεν είναι σαφές γιατί οι Tsimane φαίνεται να διατηρούν το μέγεθος του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν. Η καλή καρδιαγγειακή τους υγεία μπορεί να είναι το κλειδί, αναφέρει ο ερευνητής Andrei Irimia του University of Southern California, στο Λος Άντζελες.

Ειδικοί πιστεύουν ότι ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι και για τον εγκέφαλο.

Στους Tsimane το βλέπουμε αυτό, με τη σωματική άσκηση να ενσωματώνεται στην καθημερινότητά τους από νωρίς. Η διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ακόρεστα καλά λιπαρά, ενώ είναι χαμηλή σε ζάχαρη, συντηρητικά και κορεσμένα λιπαρά.

Παρόλα αυτά δεν είναι αυταπόδεικτο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των Tsimane μοιάζει καλύτερος από τον δυτικό.

Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι ο πληθυσμός εκτίθεται σε πολλές λοιμώξεις και το σώμα τους τείνει να έχει υψηλά επίπεδα φλεγμονής, κάτι που ενδεχομένως επιταχύνει την ατροφία του εγκεφάλου.

Για να μελετηθεί το θέμα οι ερευνητές επέλεξαν  746 Tsimane ηλικίας 40 έως  94 ετών και τους μετέφεραν στην πόλη Τρινιδάδ, όπου υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Οι εξετάσεις συγκρίθηκαν με αυτές 2 ερευνών σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Αν και οι Tsimane είχαν μικρότερη απώλεια εγκεφαλικού ιστού δεν μπορούμε να εικάσουμε ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην καλύτερη υγεία της καρδιάς, δήλωσε η ειδικός Rebecca Edelmayer.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν μέτρησε την καρδιαγγειακή υγεία ή δείκτες φλεγμονής των συμμετεχόντων ούτε αξιολόγησε τις νοητικές ικανότητες και τη μνήμη τους.

Υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία με οφέλη στον εγκέφαλο αλλά άλλοι παράγοντες, από περιβαλλοντικούς έως γονιδιακούς, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τη γήρανση του εγκεφάλου και τον κίνδυνο άνοιας.

Η καθηγήτρια Shannon Halloway, δήλωσε ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν λιγότερη καθιστική ζωή και κινούνται στον κόσμο μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες για πνευματικά και κοινωνικά ερεθίσματα και πιθανόν αυτοί οι παράγοντες υπάρχουν στους Tsimane.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Πηγές:
Photo: Chapman University