Η ανοσοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να μειώσει την υποτροπή, σύμφωνα με μελέτες.

Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου στο Memorial Sloan Kettering (MSK) διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία ανοσοθεραπείας με το nivolumab μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου της ουροδόχου κύστης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισής του. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Στο πλαίσιο μελέτης φάσης ΙΙΙ με επικεφαλής τον ογκολόγο Dean Bajorin, αξιολογήθηκαν 709 ασθενείς με υψηλό κίνδυνο να επανεμφανίσουν καρκίνο του ουροθηλίου μετά την απομάκρυνση της ουροδόχου κύστης, του ουρητήρα ή του νεφρού τους. Ο πληθυσμός των ασθενών τυχαιοποιήθηκε για να λαμβάνει είτε nivolumab είτε εικονικό φάρμακο κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια ενός έτους. Οι ερευνητές ανέλυσαν τόσο την ασφάλεια της θεραπείας όσο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. 

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τα οφέλη της ανοσοθεραπείας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Δρ Bajorin και η ομάδα του παρατήρησαν ότι σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, το nivolumab μείωσε την υποτροπή μετά τη χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν nivolumab είχαν επιβίωση χωρίς ασθένεια 21 μήνες, ενώ τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σημείωσαν οι ερευνητές,  επιβίωσαν 10,9 μήνες. Τα ευρήματα είναι σημαντικά διότι στο παρελθόν ούτε η χημειοθεραπεία ούτε η ανοσοθεραπεία είχαν δείξει αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ο Δρ Bajorin, δήλωσε ότι. «Παρά τις διαθέσιμες θεραπείες για προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, χρειάζονται νέες επιλογές για τη βελτίωση του μακροχρόνιου ελέγχου των ασθενειών και της επιβίωσης. Αυτά τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το επίπεδο φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. " 

«Ελπίζουμε ότι αυτή η θεραπεία θα λάβει έγκριση για όλους τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής αφού η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει πραγματοποιήσει μια λεπτομερή ανασκόπηση όλων των δεδομένων», επεσήμανε ο Δρ Bajorin.

Πηγές:
docwirenews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας