Δύσκολα, όπως φαίνεται, θα αφήσει πίσω του ο Έλληνας την έφεση που έχει να χρησιμοποιεί κατά βούληση και χωρίς τη γνωμάτευση του ειδικού τα φάρμακα, όπως επιβεβαιώνει το μέγεθος (τεμαχιακά) των φαρμάκων που προμηθεύτηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Μολονότι το συγκεκριμένο μέγεθος καταγράφει μείωση έναντι της περσινής περιόδου, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλό !

Συνολικά, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, στα 121.7 εκατ. τεμάχια ανήλθαν τα σκευάσματα που διακινήθηκαν  από την ιδιωτική αγορά (φαρμακεία) το πρώτο φετινό τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 18,10% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σε επίπεδο αξίας ανήλθαν στα 851,3 εκατ. ευρώ- μείωση 8,30% συγκριτικά με το περσινό πρώτο τρίμηνο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το συνολικό μέγεθος των πωλήσεων χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Τα εμβόλια, τα Μη συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα Συνταγογραφούμενα σκευάσματα. 

Τι ισχύει με τα ΜΗΣΥΦΑ  

Οσον αφορά αρχικά τα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα, οι πωλήσεις του τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 23.485.000 τεμάχια σημειώνοντας πτώση (τεμαχίων) κατά 31,90%. Σε επίπεδο αξίας, συνολικά διαμορφώθηκαν στα 113.572.000 ευρώ με την πτώση να περιορίζεται στο 21,50%. 

Πώς διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις στα εμβόλια

Το πρώτο τρίμηνο, διατέθηκαν 695.000 εμβόλια (περιλαμβάνεται το σύνολο των εμβολίων) αξίας 26.093.000 ευρώ. 

Πώς έκλεισαν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τεμαχιακά. το πρώτο φετινό τρίμηνο διατέθηκαν 97.614.000 σκευάσματα, με το σύνολο των πωλήσεων να διαμορφώνεται στα 711.683 .000 ευρώ. 

Πληροφορίες θέλουν να περιμένουμε επιχειρηματικές κινήσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα το προσεχές διάστημα, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στην αγορά από τον Σεπτέμβριο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο