Aσθενείς με ΧΑΠ είχαν περισσότερες εξάρσεις συνδεόμενες με δραστηριότητες που τους εξέθεταν στη μούχλα, αναφέρει έρευνα του University of Manchester και του NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC).

Η έρευνα σε 140 ανθρώπους με ΧΑΠ μέτρησε την έκθεση σε μούχλα όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες σε ερωτηματολόγια.

Ήταν 4 φορές πιο πιθανό να επισκεφτούν γιατρό για προβλήματα στο θώρακα αν έβαζαν ηλεκτρική σκούπα στο σπίτι περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Οι ασθενείς ήταν επίσης 3 φορές πιο πιθανό να τους επισκεφτούν αν δεν ζητούσαν από τους επισκέπτες να βγάζουν τα παπούτσια όταν έμπαιναν στο σπίτι τους.

Επιπλέον, τρέχουσες ή προηγούμενες επαγγελματικές επαφές με αγροτικές πηγές, επίσης αύξαναν τον κίνδυνο πάνω από 3 φορές.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pulmonology, τα ευρήματα πιθανόν συνδέονται με τον μήκυτα Ασπέργιλλου .

Ο ερευνητής Δρ.  Κρις Κοσμίδης, του University of Manchester, δήλωσε ότι πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότεροι δεν επηρεάζονται από τη μούχλα αλλά η νέα έρευνα δείχνει

αρκετά καθαρά ότι άνθρωποι με ΧΑΠ θα έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλήματος στην υγεία αν εκτεθούν.

Ο Δρ Κοσμίδης δήλωσε ότι δεν μπορούμε να γενικεύσουμε για τον συγκεκριμένο κίνδυνο σε ασθενείς με ΧΑΠ που εκτίθενται σε μούχλα από αυτό το σχετικά μικρό νούμερο συμμετεχόντων.

Ωστόσο, θα ήταν λογικό να καταλήξουμε ότι δραστηριότητες που φέρνουν ασθενείς με ΧΑΠ σε επαφή με μούχλα ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο έξαρσης και νοσηλείας.

Η μούχλα υπάρχει στο σπίτι και σε εξωτερικούς χώρους αλλά ορισμένες δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα