Nέα ευρήματα της Cleveland Clinic, δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τη βαρύτητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τη λειτουργική αναπηρία μετά από αυτό. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Cell Host & Microbe.

Οι ερευνητές Weifei Zhu και Stanley Hazen, του Cleveland Clinic's Lerner Research Institute, ανακάλυψαν ότι η διατροφική χολίνη και το TMAO οδηγούσαν σε μεγαλύτερο εύρος και βαρύτητα εγκεφαλικού επεισοδίου και φτωχότερη εικόνα σε πειραματόζωα. Η μεταμόσχευση εντερικών μικροβίων ικανών να παράγουν TMAO ήταν αρκετή για να προκαλεί σημαντική αλλαγή στην βαρύτητα του εγκεφαλικού.

Η έρευνα δίνει ενδείξεις για πρώτη φορά ότι μικρόβια του εντέρου και συγκεκριμένα μέσω TMAO μπορούν απευθείας να επηρεάσουν τη βαρύτητα του εγκεφαλικού ή τη δυσκολία στ ηλειτουργικότητα μετά από αυτό.

Οι ερευνητές συνέκριναν την εγκεφαλική βλάβη σε προκλινικά μοντέλα εγκεφαλικού μεταξύ όσων είχαν αυξημένα ή  μειωμένα επίπεδα TMAO.

Με τον καιρό, όσα είχαν υψηλότερα επίπεδα  TMAO είχαν πιο εκτενή εγκεφαλική βλάβη και μεγαλύτερου βαθμού κινητικές και νοητικές λειτουργικές ελλείψεις μετά το εγκεφαλικό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι διατροφικές αλλαγές που αλλάζουν τα επίπεδα TMAO, όπως κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και αυγών επηρέαζε την ένταση του εγκεφαλικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας