Το Tai chi μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και να βελτιώσει τον ύπνο σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξε μικρή έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society of Cardiology.

Μετά από 8 εβδομάδες άσκησης με tai chi, άνθρωποι που ανέρρωναν μετά από εγκεφαλικό είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με όταν άρχισαν την άσκηση.

Οι συμμετέχοντες επίσης κοιμόνταν καλύτερα και περνούσαν λιγότερο χρόνο ξύπνιοι τη νύχτα.

Η Ruth Taylor-Piliae, δήλωσε ότι το Tai chi επιτρέπει στον άνθρωπο να ησυχάσει το μυαλό του, εστιάζοντας στο παρόν και βάζοντας στο περιθώριο μη αναγκαία αρνητικά συναισθήματα όπως η κατάθλιψη.

Η Taylor-Piliae, δήλωσε ότι παρεμβάσεις πνεύματος- σώματος χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα προγράμματος tai chi σε 11 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 70 έτη και το 55% ήταν άντρες.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα tai chi 3 φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες. Κάθε τάξη περιλάμβανε 10λεπτο ζέσταμα, 40 λεπτά άσκηση και 10λεπτη χαλάρωση.

Οι συμμετέχοντες έμαθαν σταδιακά 24 βασικές κινήσεις από το στυλ Wu, με 2 νέες κινήσεις την εβδομάδα κατά μέσον όρο.

Τα συμπτώματα αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγιο, ενώ παρατηρήθηκε και ο ύπνος τους.

Επίσης συλλέχτηκαν δείγματα αίματος στην έναρξη της έρευνας και στο τέλος των 8 εβδομάδων, για σημάδια οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Μετά από 8 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες είχαν ενδείξεις μειωμένου οξειδωτικού στρες στο αίμα αλλά όχι σημαντική αλλαγή σε άλλους δείκτες φλεγμονής.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν γίνουν συστάσεις για το tai chi σε ανθρώπους που είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο.