Στις συνέπειες που αφήνει η Πανδημία COVID-19 όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσει η παγκόσμια κοινότητα από αυτή την κρίση, αναφέρθηκε o καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,  στο συνέδριο Τhe Future of Healthcare in Greece.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπήρξαν σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας είπε ότι αυτά είχαν να κάνουν πρώτα από όλα με την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, το γεγονός ότι δεν υπήρχε παγκόσμια πολιτική δομή για την αντιμετώπιση ενός τέτοιο προβλήματος  - ο Π.Ο.Υ. δεν αντεπεξήλθε στο ύψος των περιστάσεων -, υπήρξε έλλειψη συντονισμένων πολιτικών για διάθεση δεδομένων και δράσεις έρευνας, αλλά και κακή επικοινωνιακή πολιτική από επιστήμονες και πολιτικούς που δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν σωστά στον κόσμο τα ζητήματα που προκύπταν.

Ένα από τα μεγαλύτερα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από αυτή την Παγκόσμια Υγειονομική κρίση, είναι ότι «Δεν υπάρχει Οικονομία χωρίς Υγεία» και γι’αυτό οι επενδύσεις πρέπει  να προτεραιοποιηθούν με νέα κριτήρια, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Σε επιστημονικό επίπεδο υπογράμμισε την ανάγκη να επενδύσουμε σε βασική έρευνα, την ανάγκη για δημιουργία υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και την ανάγκη για παγκόσμιο συντονισμό στην έρευνα. Όπως είπε χώρες όπως η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν λύσεις στην περίοδο της πανδημίας ακριβώς επειδή είχαν τις υποδομές σε ερευνητικό επίπεδο. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στο μέτωπο της αντιμετώπισης  τέτοιου είδους προβλημάτων, αλλά δεν έχει τις υποδομές», είπε ο κ. Δερμιτζάκης. Στον τομέα της Υγείας, η πανδημία μας έδειξε την αξία της πρόληψης, σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στη χρήση των τεστ που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ασθένειες. Τόνισε επίσης την ανάγκη σύνδεσης των  Νοσοκομείων με τον τομέα της έρευνας, αλλά και την ανάγκη καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υστερεί ακόμα στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις,, ο καθηγητής ανέφερε ότι η κατανομή των εμβολιασμών είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από την ανοσία της αγέλης, γιατί αν έχουν παραμείνει ομάδες πληθυσμού ανεμβολίαστες όπως π.χ. αυτές των παιδιών,  παραμένουμε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, θα έπρεπε να έχει τελειώσει, ώστε τα παιδιά να γυρίσουν προστατευμένα από το Σεπτέμβριο στα σχολεία.  Οι παραλλαγές  του κορωνοϊού δεν εμπεριέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο, τα εμβόλια μας προστατεύουν, αρκεί να  μην παραμείνει ο εμβολιασμός ένα κομμάτι της «ελίτ».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;