Πεπτίδια στους ηλιόσπορους βελτιστοποιήθηκαν συνθετικά και τώρα εντοπίστηκαν ως δυνητικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου στην κοιλιά ή τον Christian Gruber, του MedUni Vienna's Institute of Pharmacology.

Σκοπός της έρευνας είναι να βρεθούν αναλγητικά που θα είναι ενεργά μόνο στην περιφέρεια και δεν θα περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ως εναλλακτική στα συνθετικά οπιοειδή.

Ερευνητές παγκοσμίως προσπαθούν να αναπτύξουν πιο ασφαλή αναλγητικά και να βρουν ενεργά μόρια που δεν θα έχουν τις παρενέργειες των οπιοειδών.

Εκχυλίσματα ηλιοτροπίου χρησιμοποιούνταν σε κάποιο βαθμό στην παραδοσιακή ιατρική για τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές τους ιδιότητες.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες απομόνωσαν το μόριο του φυτού που ενδεχομένως είναι υπεύθυνο για την επίδραση. Χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ιατρικής χημείας για τη βελτιστοποίηση του SFTI-1, που είναι ένα από τα μικρότερα κυκλικά πεπτίδια.

Συνολικά 19 πεπτίδια συνετέθησαν με χημικό τρόπο με βάση το αρχικό αποτύπωμα SFTI-1 και εξετάστηκαν φαρμακολογικά.

Ένα από αυτά έγινε ο κύριος υποψήφιος ως πιθανό αναλγητικό- ιδιαίτερα για τον πόνο στο πεπτικό ή σε περιφερικά όργανα.

Το πεπτίδιο είναι πολύ σταθερό, πολύ ισχυρό και η δράση του περιορίζεται στην περιφέρεια του οργανισμού. Η χρήση του αναμένεται να έχει λιγότερες παρενέργειες από τα οπιοειδή.

Το πεπτίδιο του ηλιοτρόπιου δεν δρα στον εγκέφαλο, επομένως υπάρχει λιγότερος κίνδυνος εξάρτησης.

Τα στοιχεία στο μοντέλο των ζώων είναι πολύ υποσχόμενα. Οι επιστήμονες βλέπουν μεγάλη δυνατότητα στη χρήση του πεπτιδίου στο μέλλον για την ανάπτυξη ασφαλούς φαρμάκου για τον πόνο στο πεπτικό. Το φάρμακο θα μπορούσε πιθανόν να χρησιμοποιηθεί σε σχετικές οδυνηρές παθήσεις, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]