Τα αντιβιοτικά μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, ιδιαίτερα σε νεότερους, αναφέρουν ερευνητές.

Η Sarah Perrott, του University of Aberdeen, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει τη χρήση αντιβιοτικών με αυξανόμενο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η έρευνα συνέκρινε στοιχεία 8.000 ανθρώπων στη Σκοτία με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού και ανθρώπων χωρίς τη νόσο και ανακάλυψε σχέση μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και αυξημένου κινδύνου καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ωστόσο, φάνηκαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ηλικία.

Η χρήση αντιβιοτικών συνδέθηκε με σχεδόν 50% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών και υψηλότερο κίνδυνο κατά 9% σε ηλικιωμένους.

Σε νεότερους ανθρώπους η χρήση αντιβιοτικών συνδέθηκε με καρκίνο στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου. Με αυτούς τους καρκίνους συνδέθηκαν οι κινολόνες και οι σουλφοναμίδες / τριμεθοπρίμη. Η έρευνα δείχνει σχέση αλλά δεν αποδεικνύεται αιτιατή.

Αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις ανησυχίες για την επίδραση 65% της αύξησης της χρήσης αντιβιοτικών μεταξύ 2000 και 2015.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer 2021, και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Η Perrott δήλωσε ότι το πρόχειρο φαγητό, τα σακχαρούχα ροφήματα, η παχυσαρκία και το αλκοόλ είναι πιθανό να έχουν παίξει ρόλο στην αύξηση του καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά τα στοιχεία της ομάδας τονίζουν τη σημασία της αποφυγής χρήσης αντιβιοτικών όταν δεν είναι αναγκαία- ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ενήλικες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα