Εκατομμύρια άνθρωποι που νόσησαν από Covid-19 και επέζησαν μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν είναι εφικτή η πλήρης ανάρρωση. Πολλοί ασθενείς, εβδομάδες ή μήνες μετά τη φαινομενική ανάρρωση, ακόμα και από ελαφρύ περιστατικό έχουν προβλήματα υγείας. Καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να μετρήσουν τη διάρκεια και το βάθος της “long Covid,” (παρατεταμένης) ανοίγουν κλινικές στις ΗΠΑ για μετά την οξεία φάση ‘ωστε να περιθάλψουν τους ασθενείς.

Συμπτώματα

Κούραση, δύσπνοια, πόνος στο θώρακα και τις αρθρώσεις, καθώς και νοητικές δυσκολίες, όπως ‘’ομίχλη του νου’’, περιγράφονται συχνά ως προβλήματα που προκύπτουν ή επιμένουν για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

Η ένταση μπορεί να ποικίλλει, από ενοχλητική έως την έλλειψη λειτουργικότητας. Εχει αναφερθεί επίσης, δυσλειτουργία σε συγκεκριμένα όργανα, κυρίως στην καρδιά, στους πνεύμονες  και στον εγκέφαλο, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είχαν εμφανή συμπτώματα στην οξεία φάση.

Αν και τα περισσότερα δεν φαίνονται απειλητικά για τη ζωή, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο Nature ανακάλυψε ότι όσοι είχαν εμμένοντα συμπτώματα εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο 59% να πεθάνουν εντός 6 μηνών. Αυτό ισοδυναμεί με 8 επιπλέον θανάτους ανα 1.000 ασθενείς.

Πόσο συνήθης είναι

Οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει αρκετά περιστατικά για μεγάλο διάστημα ώστε να γνωρίζου την πλήρη ακτίνα των επιπτώσεων, το ποσοστό που θα τις εμφανίσει ή για πόσο διάστημα. Αρχικά ευρήματα και η ζήτηση για εξειδικευμένες κλινικές για να βοηθηθούν οι επιζώντες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στους πνεύμονες χρόνια προβλήματα στην καρδιά, κόπωση και άλλες καταστάσεις, δείχνουν σημαντική εμφάνιση. Έρευνα του Imperial College London που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, ρώτησε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και ανακάλυψε ότι το 38% αυτών που απάντησαν ότι είχαν νοσήσει από Covid ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που διαρκούσε 12 εβδομάδες τουλάχιστον και το 15% είχαν τουλάχιστον 3 συμπτώματα. Η εμφάνιση ήταν υψηλότερη στις γυναίκες και αυξανόταν με την ηλικία. Μεγάλη έρευνα από τη Δανία σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύτηκαν, έδειξε ότι ο απόλυτος κίνδυνος για έντονες επιπλοκές μετά την οξεία φάση ήταν χαμηλός. Παρατήρησε επίσης αυξήσεις επισκέψεων σε γιατρούς ή εξωτερικά ιατρεία, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει εμμένοντα συμπτώματα.

Φταίει όντως η Covid-19 για αυτά τα συμπτώματα;

Όχι απαραίτητα. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  BMJ τον Μάιο, το 14% των ανθρώπων με λοίμωξη από κορωνοιό εμφάνισε μια ή περισσότερες σχετικές επιπλοκές που απαιτούσαν άμεση περίθαλψη πέρα από την οξεία φάση-το ίδιο και για το 9% της ομάδας ελέγχου.

Ορισμένα συμπτώματα θα μπορούσαν να συμβούν τυχαία ή από στρες ή άγχος.

Σε κάποια κρίσιμα περιστατικά Covid, η αγωγή για τη σωτηρία της ζωής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Ευρύτερες επιπτώσεις

Ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει κύμα μακροχρόνιων προβλημάτων όπως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, άνοια, Πάρκινσον, διαβήτη και νεφρική βλάβη.

Άνοδος στις αγωγές για κατάθλιψη, άγχος και πόνο προκαλούν ανησυχία στις ΗΠΑ για αύξηση χρήσης οπιοειδών και αυτοκτονίες.

Οι μειωμένες ώρες εργασίας που αναφέρθηκαν από το 69% των ασθενών με long covid δείχνει ότι η πανδημία έχει επίδραση στην παραγωγικότητα. Με περισσότερες από 175 εκατομμύρια λοιμώξεις παγκοσμίως έως τα μέσα Ιουνίου, ακόμα και μικρό μερίδιο  μακροχρόνιας ανικανότητας θα μπορούσε να έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Και αυτές θα ενταθούν αν τα προβλήματα διαρκέσουν για χρόνια ή δεκαετίες.

Άλλοι ιοί προκαλούν παρατεταμένη νόσο;

Ναι τα μετα-ιικά σύνδρομα εμφανίζονται μετά από λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, ο HIV, η ηπατίτιδα Β, η ιλαρά.

Διαβήτης και άλλες μακροχρόνιες συνέπειες παρατηρήθηκαν σε επιζώντες του συνδρόμου SARS. Παρόλα αυτά δεν είναι γνωστό αν τα μαθήματα του SARS. εφαρμόζονται και στον Sars-cov-2.

Τι μπορεί να γίνει

Έρευνες που πραγματοποιούνται έχουν σκοπό να ανακαλύψουν τα υποκείμενα βιολογικά αίτια και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν. Ορισμένοι ερευνητές πιέζουν τις κυβερνήσεις να εστιάσουν όχι μόνο στα ποσοστά λοίμωξης και εμβολιασμού αλλά σε δυνητικά μακροπρόθεσμη οργανική βλάβη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις