Τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν εμποδίσει τουλάχιστον 279.000 θανάτους και 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες στις ΗΠΑ αλλά η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί σημαντική απειλή σε αυτή την πρόοδο, δήλωσαν ερευνητές.

Τα εμβόλια είναι πετυχημένα στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και στη σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων ζωών μόνο στις ΗΠΑ, δήλωσε η ερευνήτρια Alison Galvani, διευθύντρια στο Center for Infectious Disease Modeling and Analysis του Yale School of Public Health.

Όμως μέχρι μεγαλύτερη πλειοψηφία Αμερικανών να εμβολιαστεί πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από αυτόν τον ιό, δήλωσε. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Δεν είναι τώρα η ώρα να σταματήσουμε να προστατευόμαστε, δήλωσε.

Η ομάδα της Galvani ανέλυσε στοιχεία από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως την 1η Ιουλίου και ανακάλυψε ότι περισσότερες από 328 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 χορηγήθηκαν εκείνο το διάστημα και ότι το 67% των ενηλίκων έλαβε τουλάχιστον μια δόση.

Αν είχαν χορηγηθεί τα μισά εμβόλια θα υπήρχαν περισσότεροι από 120.000 επιπλέον θάνατοι και επιπλέον 450.000 νοσηλείες.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ο αριθμός των COVID-19 περιστατικών υποχώρησε από περισσότερα των 300,000 την ημέρα στην οροφή της πανδημίας τον Ιανουάριο, σε λιγότερο από 20.000 την ημέρα στα μέσα Ιουνίου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η πρόοδος που έγινε με το πρόγραμμα εμβολιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ανατραπεί γρήγορα από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, αν αυτή προκαλέσει έξαρση νέων περιστατικών μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου από την ΜΚΟ Commonwealth Fund, που εστιάζει σε θέματα περίθαλψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις