Για παιδιά που έχουν γεννηθεί έως και 31-12 2005 η πλατφόρμα εμβολιασμών ανοίγει την  Πέμπτη 15 Ιουλίου με το εμβόλιο της Pfizer μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αυτό ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το ραντεβού το κλείνει στο https://emvolio.gov.gr/ οποιοσδήποτε από γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί να κλειστεί και στα ΚΕΠ η στα φαρμακεία. Ο γονέας θα πρέπει να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία-δικά του και του παδιού.

Τα παιδιά θα προσέρχονται συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Επίσης ανακοινώθηκε το τέλος του πέναλτι των 6 ημερών σε όσους αλλάζουν το ραντεβού πάνω από 2 φορές.

Μ. Θεοδωρίδου

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση, δήλωσε ότι απαραίτητο εφόδιο για τα παιδιά θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός, για πρωτοετείς όπως και για φοιτητές παλαιοτέρων ετών. Είναι μια περίοδος που θα πρέπει να είναι χρωματισμένη και όχι γκρίζα, δήλωσε.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα κύματα θα τροφοδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για εμβολιασμό στις ηλικίες  15-17 ετών.

Ο κίνδυνος από τη νόσηση στις νεαρές ηλικίες είναι μικρός, αλλά υπαρκτός, δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου. Ομως υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα και αυξημένο κίνδυνο.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, που μπορεί να έχει άτομα ευάλωτα και ανεμβολίαστα.

Οι μελέτες τονίζουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων για την πορεία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Προδημοσίευση στο BMJ αποδεικνύει με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών  του ιου.

Οι ανεμβολίαστοι είναι σαν ''εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων'', δήλωσε η Καθηγήτρια. 

Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και την βαριά νόηση σε ποσοστό άνω του 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος. Φρενάρει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά.

Ιδιαίτερη προσοχή στην παραλλαγή Δέλτα χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με 1 μόνο δόση. Δίνει προστασία 33-50% ενώ πάνω από  90%  προστασία έχει κάποιος με τη δεύτερη δόση.

Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι 1 στα 10 δεν κάνουν τη β' δόση. κυρίως τα νέα άτομα.

Η παραλλαγή Δέλτα θέτει εν κινδύνω την ομάδα των ανεμβολίαστων. Στο κάλεσμα άνω των 60 ετών υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση.

Πολλοί περιμένουν το φάρμακο. Οι μελέτες δεν έχουν δείξει ένα αποδοτικό φάρμακο. Ο ιός είναι εδώ-είναι το παρόν.

Οι νεαρές ηλικίες καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους.

Υπενθύμισε ότι το 99% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τρίτη δόση

Το ερώτημα για τρίτη δόση εμβολιασμού ξεκίνησε σχεδόν μαζί με τον εμβολιασμό. Το πότε θα γίνει θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς μελέτες για το θέμα, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Οπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, η Pfizer υπέβαλε αίτημα την Παρασκευή για τρίτη δόση εμβολίου, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές απάντησαν προς ώρας αρνητικά.

«Μπορεί ορισμένες χώρες να προετοιμάζονται αλλά κανείς δεν έχει πάρει την απόφαση της εφαρμογής γιατί δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το είδος του εμβολίου και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί.

Κάποια στιγμή θα υπάρξει μια αναμνηστική δόση, ίσως σε περίοδο χρόνου από την πρώτη δόση, και θα προτεραιοποιηθούν οι ευάλωτες μονάδες», τόνισε.

 

Ε.Ψ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson