Ερευνητές του  University of Iowa, σημειώνουν ότι αν αποδειχτεί αποτελεσματικό σε ανθρώπους, ενδεχομένως θα μπορούσε να μπλοκάρει τη μετάδοση του SARS-CoV-2 και να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας.

Το μονοδοσικό εισπνεόμενο εμβόλιο είναι παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται έναντι της εποχικής γρίπης. Χρησιμοποιεί αβλαβή ιό της παραγρίπης (PIV5.για την είσοδο της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 στα κύτταρα, ώστε να προκληθεί ανοσολογική απόκριση έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοιό.

Το PIV5 συνδέεται με ιούς του κοινού κρυολογήματος και μολύνει εύκολα ανθρώπους χωρίς να προκαλεί σημαντική νόσο.

Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε φυσιολογικές θερμοκρασίες ψυγείου για τουλάχιστον 3 μήνες.

Σε ποντικούς, το εμβόλιο προκάλεσε τοπική ανοσολογική απόκριση που αφορούσε αντισώματα και κυτταρική ανοσία και παρείχε ολοκληρωτική προστασία έναντι θανατηφόρων δόσεων του SARS-CoV-2.

Σε κουνάβια, το εμβόλιο εμπόδισε λοίμωξη και νόσηση και φάνηκε να εμποδίζει τη μετάδοση του κορωνοιου από μολυσμένα κουνάβια σε απροστάτευτα και μη μολυσμένα κουνάβια στο ίδιο κλουβί.

Ωστόσο, έρευνες σε ζώα δεν ισχύουν πάντα στους ανθρώπους.

Ο Biao He, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει την πλατφόρμα εδώ και πάνω από 20 χρόνια και άρχισε να εργάζεται σε νέες συνθέσεις εμβολίων για την καταπολέμηση της covid-19 στην αρχή της πανδημίας.

Τα προκλινικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει μόνο από τη λοίμωξη αλλά μειώνει και σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη