H Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα για τους καρκινικούς βιοδείκτες με τίτλο:

«Βελτιώνοντας την Ογκολογική Περίθαλψη με Ευρύτερη Πρόσβαση σε Υψηλής Αξιοπιστίας Τεστ Βιοδεικτών» η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 15 Ιουλίου 2021, 16:00-19:00.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την Ελλάδα της Πανευρωπαϊκής έρευνας για τη Χρήση, Έγκριση και Αποζημίωση Βιοδεικτών, την οποία διεξήγαγαν οι IQNPath, ECPC και EFPIA.

Η έρευνα “Unlocking the Potential of Precision Medicine in Europe”, της οποίας η παρουσίαση θα εστιάσει στα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας, υλοποιήθηκε το 2020 από:

  • το Διεθνές Δίκτυο Ποιότητας για την Παθολογία (IQN-Path),
  • τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Ασθενών με Καρκίνο (E.C.P.C) και
  • την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (E.F.P.I.A)

Έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν την εκδήλωση εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας. Ο καθηγητής Νicola Normanno, Πρόεδρος της IQNPath και κεντρικός ερευνητής της μελέτης θα είναι κεντρικός ομιλητής για τον ρόλο των βιοδεικτών στην ογκολογική θεραπεία, την ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγείας στις απαιτήσεις του ταχύτατα αναπτυσσόμενου τομέα των καρκινικών βιοδεικτών, Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει από τις κύριες μελετήτριες της έρευνας Verena Ahnert και Leah Ralph της εταιρείας συμβούλων LEK Consulting/UK. Ο ρόλος του παθολόγο-ανατόμου στην επιλογή της θεραπείας, πώς οι βιοδείκτες μπορούν να βοηθήσουν τον ογκολόγο στην επιλογή της κατάλληλης για κάθε ασθενή φαρμακευτικής αγωγής. Η σημασία του μοριακού και του γονιδιακού προφίλ του όγκου στην ιατρική ακριβείας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των εργαστηρίων και η αναγκαιότητα διαπίστευσης τους για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρέχουν είναι μερικά από τα θέματα που θα αναδειχθούν και θα συζητηθούν με τους ομιλητές στο τέλος της ημερίδας.

Η Ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για τα αποτελέσματα για τη χώρα μας της ευρωπαϊκής έρευνας βιοδεικτών, σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Επίσης στοχεύει στο να αναδείξει το επίπεδο της πρόσβασης των ασθενών στους ογκολογικούς βιοδείκτες και της ποιότητας των εξετάσεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, επισημαίνοντας τις ανεπάρκειες του συστήματος σήμερα και προτείνοντας συστάσεις πολιτικής προς βελτίωση του περιβάλλοντος αποζημίωσης και του συστήματος διασφάλισης της ποιότητας στα τεστ βιοδεικτών.

Επιπροσθέτως, καταδεικνύει τις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των βιοδεικτών για την εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής, την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας καθώς και των κοινωνικοοικονομικών ωφελειών που μπορούν να προκύψουν για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας. Ταυτόχρονα, ως επιστέγασμα των αποτελεσμάτων της έρευνας προτείνει συστάσεις βιώσιμων πολιτικών προς βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών και της ποιότητας των νέων θεραπειών με την χρησιμοποίηση βιοδεικτών.

Για δηλώσεις συμμετοχής (δωρεάν) στην Ημερίδα πατήστε εδώ.

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, με το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα του και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα).

Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Δέρματος, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

  • Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
  • Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)
  • Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;