Ισχυρή πίεση στα Κέντρα Υγείας των νησιών, προκαλούν οι συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, το σχέδιο "Γαλάζια Ελευθερία" δεν επαρκεί για την κάλυψη της νησιωτικής χώρας:

"Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων εξασφάλιζε ως covid-19 free τα νησιά. Όμως δεν ελήφθη υπ' όψη ότι τα νησιά γεμίζουν σπό εποχικούς εργαζόμενους και τουρίστες που είναι ανεμβολίαστοι και μεταδίδουν τον ιό", αναφέρει, για να σημειώσει τα εξής:

"Δεν φρόντισαν να ορίσουν ούτε καν ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά, λόγω της πεποίθησης που είχαν ότι επιτεύχθει η ανοσία των νησιών από κορωνοϊό. Σεε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, τα θετικά περιστατικά περαμένουν με συμπτώματα στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας αρκετές ώρες, μέχρι να υπάρξει μέριμνα για τη φιλοξενία τους". 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως τις τελευταίες ημέρες πολαπλασιασθηκσν τα θετικά κρούσματα, ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν βαριά περιστατικά που να χρειάζονται αεροδιακομιδή ή νοσηλεία. Η εικόνα που μεταδίδει είναι η εξής:

Μύκονος

Τα θετικά περιστατικά που διαγνώσκονται στο Κεντρο Υγείας αυξήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα έφτσαν τα 15 την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω σπό τα σκαλιά του Κέντρου Υγείας με συμπτώματα. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μόνο 7 νοσηλευτές, με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.

Πάρος

Σε καθημερινή βάση, διαγιγνώσκονται 30 με 40 θετικά περιστατικά (39 χθες). Το ξενοδοχείο καραντίνας 30 κλινών γέμισε. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς με συμπτώματα μέχρι να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή να τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά. Υπηρετούν μόνο 9 άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία.

Τήνος

Τα περιστατικά είναι ελεγχόμενα, ένα με δύο την ημέρα. Δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για ξενοδοχείο καραντίνας. Το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή.

Σαντορίνη

Συρρέουν άτομα για τεστ κορωνοϊού. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν και στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένα με δύο περιστατικά. Στο νοσοκομείο διαγνώνονται κάθε ημέρα περί τα 10 θετικά κρούσματα.

Ίος

Στο Κέντρο Υγείας διαγιγνώνονται περί τα 5 θετικά κρούσματα την ημέρα. Βρέθηκε πιά ξενοδοχείο καραντίνας 60 κλινών και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.

Δημ.Κ.