Μεγάλες αυξήσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, αύξηση καταγράφεται σε 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη.

Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%).

Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε δύο από 12 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων και συγκεκριμένα στον Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).

Στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό αλλά ήταν ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5 έως 11 Ιουλίου, οπότε τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και μη ανιχνεύσιμα.

Στην Αττική, το ιικό φορτίο παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με το ιικό φορτίο στα λύματα να βρίσκεται πλέον σε υψηλά επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+260%). Η αυξητική τάση του ιικού φορτίου ήταν έντονη στις αρχές της τελευταίας εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια ομαλοποιήθηκε.

Μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική  +219%
Θεσσαλονίκη +260% 
Λάρισα  +34%
Βόλος -68% 
Ηράκλειο Κρήτης -74% 
Χανιά +176% 
Ρέθυμνο +24% 
Πάτρα +35% 
Ξάνθη Πολύ χαμηλό
Ιωάννινα  +48% 
Αλεξανδρούπολη  +255% 
Άγιος Νικόλαος +110% 

Πηγές:
ΕΟΔΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση