Από τις 30 Ιουλίου, αναμένεται να αρχίσουν στη Βόρεια Ελλάδα οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον σε άτομα με αδυναμία μετακίνησης από γιατρούς των κατά τόπους Κέντρων Υγείας. Λίγες μέρες αργότερα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν και οι οργανωμένες "καταδρομικές" επιχειρήσεις από κινητά συνεργεία, με εμβολιαστές επίσης της πρωτοβάθμιας, που θα εμβολιάζουν πολίτες σε αγροτικά ιατρεία και καφενεία απομακρυσμένων χωριών. Άμεσα, ξεκινούν μικρές, κατά τόπους, ενημερωτικές εκστρατείες πειθούς, με την "επιστράτευση" ντόπιων κατοίκων με επιρροή, όπως ιερέων ή δασκάλων, ενώ ειδική μέριμνα θα δοθεί σε περιοχές όπου διαμένει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο σχεδιασμός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, που έχει ως περιοχή ευθύνης από τον Λευκό Πύργο (τη μισή Θεσσαλονίκη) ως τον Έβρο, περιλαμβάνει τρία παράλληλα επίπεδα δράσεων. Όπως εξηγεί μιλώντας στο iatronet η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου (φωτογραφία), ο διπλός στόχος είναι τόσο η διευκόλυνση του εμβολιασμού ατόμων με δυσκολία πρόσβασης στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, όσο και η ενθάρρυνση αυτών που έχουν επιφυλάξεις, χωρίς να είναι αρνητές.

Περιορισμένη κίνηση στην περιφέρεια

Σύμφωνα με την κ. Χατζοπούλου, η μείωση των προγραμματισμένων ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα αφορά κυρίως τις μη αστικές περιοχές. "Στις πρωτεύουσες των νομών ο αριθμός των ραντεβού παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, σε αντίθεση με τις περιφέρειες των νομών, όπου έχει υποχωρήσει. Αυτό οφείλεται στη μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές, που έχει ως αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν γρηγορότερα τον εμβολιασμό όσοι είχαν αποφασίσει να το κάνουν", υποστήριξε.

Η ίδια παρατηρεί πως σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, που χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από τα προηγούμενα δύο κύματα της πανδημίας, πολλοί πολίτες έχουν σκοπό να εμβολιαστούν, αλλά το αναβάλλουν για το φθινόπωρο, επειδή έχουν νοσήσει. "Η 4η ΥΠΕ έχει περιοχές που δοκιμάστηκαν πολύ άγρια, όπως η Ξάνθη, η Δράμα, οι Σέρρες, το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη που μοιραζόμαστε με την 3η ΥΠΕ. Πολλοί που δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτές τις περιοχές δεν είναι αρνητές, αλλά σκοπεύουν να το κάνουν αργότερα. Προβλέπω ότι γύρω στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα έχουμε σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης", σημείωσε.

Οι καταδρομικές και η δράση πιλότος

Στο πλαίσιο των κεντρικών οδηγιών του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη δράσεων ενθάρρυνσης των εμβολιασμών και ενίσχυσής τους σε απομακρυσμένες περιοχές και σε άτομα με αδυναμία μετακίνησης, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα πιλοτικό project με πρωτοβουλία της 4ης ΥΠΕ, που λειτούργησε και ως οδηγός για τις "καταδρομικές" εκστρατείες εμβολιασμού που θα ακολουθήσουν.

"Ζητήσαμε από τους δήμους της περιοχής ευθύνης να κάνουν γρήγορα μια πρώτη ανίχνευση των πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να πάνε στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο, π.χ. επειδή δεν διαθέτουν αυτοκίνητο ή κάποιον να τους μεταφέρει", λέει η κ. Χατζοπούλου και προσθέτει: "Μέσα σε δύο μόλις μέρες, με τη συνδρομή κοινοταρχών, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία σε συγκεκριμένους νομούς, τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θράκη. Στείλαμε εμβολιαστικές ομάδες από γιατρούς και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας και κάναμε περίπου 200 εμβολιασμούς".

Με την εμπειρία του πιλοτικού project σχεδιάζεται το επόμενο βήμα, που είναι οι "καταδρομικές" εκστρατείες εμβολιασμού, με οργανωμένες κινητές μονάδες. Έχει δοθεί χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων στους δημάρχους να κάνουν λεπτομερή καταγραφή των ενδιαφερόμενων και να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα των εκστρατειών στους τοπικούς πληθυσμούς. "Καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πολύ συντονισμένα πλέον, θα πάμε σε συγκεκριμένες περιοχές και με κινητές μονάδες σε διάφορες περιοχές, και θα κάνουμε εμβολιασμούς σε αγροτικά ιατρεία και άλλους χώρους, ακόμα και στα καφενεία χωριών", σημειώνει.

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας από την περασμένη Τρίτη, άρχισε η διαδικασία για τον κατ΄ οίκον εμβολιασμό ειδικών ομάδων του πληθυσμού που πληρούν τα κριτήρια, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις 30 Ιουλίου, με συνεργεία γιατρών των Κέντρων Υγείας. Το γεγονός αυτό συνδέεται πιθανότατα με την χαμηλή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο εγχείρημα, κάτι που απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ.

Καθοριστική θα είναι η συμβολή της αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια. "Στείλαμε επιστολή σε όλους τους δημάρχους και επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά μαζί τους, ζητώντας τη στήριξή τους σε δύο επίπεδα: Από τη μια να μας διαθέσουν μέσα μετακίνησης για τα εμβολιαστικά συνεργεία και από την άλλη να αξιοποιηθούν τα στοιχεία από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ώστε να αναγνωρίσουμε ποιοι έχουν ανάγκη υποστήριξης κατ΄οίκον", είπε η κ.Χατζοπούλου.

Ιερείς και δάσκαλοι τοπικοί…influencers

Άτομα που χαίρουν σεβασμού και έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, όπως ιερείς, δάσκαλοι και αιρετοί, θα αξιοποιηθούν σε μια προσπάθεια πειθούς συμπολιτών και συγχωριανών τους, στο πλαίσιο μικρών ενημερωτικών εκδηλώσεων που οργανώνονται, με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα. Αυτές θα απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν είναι σίγουροι ότι θέλουν να εμβολιαστούν. "Οι εκδηλώσεις δεν θα είναι τύπου αμφιθεάτρου, όπου μεταξύ τους τα λένε οι επιστήμονες, αλλά μικρές συγκεντρώσεις σε χώρους που μπορεί να είναι τα καφενεία των χωριών ή ένα κομμάτι της πλατείας", εξηγεί η κ. Χατζοπούλου και προσθέτει: "Άνθρωποι που είναι αναγνωρισμένοι στην περιοχή τους,  οι τοπικοί influencers  όπως λέμε, όπως ο καλός παππάς, ο καλός ο δάσκαλος, με το ενημερωτικό υλικό το δικό μας, θα μιλήσουν με τη δική τους απλή γλώσσα, προσπαθώντας να λύσουν κάθε πιθανή απορία, ένσταση ή έπιφύλαξη. Έχουμε εντοπίσει ήδη τέτοιους ανθρώπους. Σε αυτό πρέπει να έχει ενεργό ρόλο και η αυτοδιοίκηση και η εκκλησία".

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί σε ορεινές περιοχές της Θράκης με πληθυσμό από τη μουσουλμανική μειονότητα. "Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους εκεί δημάρχους, οι οποίοι θα συνδράμουν την προσπάθεια και έχουν απευθύνει σχετικό κάλεσμα. Η κινητή μονάδα που θα οργανωθεί γι αυτές τις περιοχές θα έχει εμβολιαστές από τη μειονότητα", είπε η κ. Χατζοπούλου.

Σημειώνεται ότι οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα