Η πρωτοποριακή μέθοδος αποτίμησης του ιικού φορτίου κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που έχει αναπτύξει και υλοποιεί στη Θεσσαλονίκη η διεπιστημιακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο.

Ο Γερμανός βουλευτής του κρατιδίου του Βερολίνου, Christian Goiny, συνοδευόμενος από τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη Peter Panes, επισκέφθηκαν την πρυτανεία και εργαστήρια του Πανεπιστημίου. Στη συνάντηση με τον πρύτανη του ιδρύματος, Νικόλαο Παπαϊωάννου, και τον καθηγητή Χημείας και μέλος της Ομάδας, Θοδωρή Καραπάντσιο, η γερμανική αντιπροσωπεία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταφορά και εφαρμογή της μεθοδολογίας στα λύματα της πόλης του Βερολίνου.

Όπως αναφέρει ο πρύτανης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκυτα, «συζητήσαμε την πρόταση του ΑΠΘ για την οργάνωση μιας αντίστοιχης προσπάθειας επιδημιολογίας λυμάτων στο Βερολίνο, δίνοντας έμφαση στη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης, καθώς και άλλους άξονες κοινών δραστηριοτήτων και συνεργασίας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου όπου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μπορεί να συνδράμει με επιστημονικό προσωπικό και γνώσεις».

Τέτοιου είδους συναντήσεις και συνεργασίες αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο, σε διεθνές επίπεδο, την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας, την ποιότητα της έρευνας που διεξάγεται εντός του, καθώς και την υψηλή κατάρτιση των ανθρώπων του Αριστοτελείου, καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού του SARS-CoV-2. με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η υλοποίησή της απαιτεί την συνεργασία συνολικά 11 Εργαστηρίων από 7 διαφορετικά Τμήματα του ΑΠΘ.

Τους τελευταίους μήνες η διεπιστημονική Ομάδα έχει προχωρήσει και στο επόμενο βήμα. Με μια νέα καινοτόμο μεθοδολογία, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ), υπάρχει πλέον η δυνατότητα εντοπισμού και των μεταλλαγμένων στελεχών στα λύματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer
H σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management
24ο Συνέδριο ‘’New Trends in Cardiology 2024’’