Αισθητή υποχώρηση κατά 25%, καταγράφεται τον Ιούλιο στον ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμών κατά της CoViD-19.

Ο αριθμός εμβολιασθένων βρίσκεται σταθερά πολύ κάτω από τις 100.000, στις οποίες είχε φτάσει τον Ιούνιο.

Σε ημερήσια βάση ολοκληρώνονται, κατά μέσο όρο, 43.732 εμβολιασμοί, αριθμός ο οποίος μετατοπίζει την επίτευξη συλλογικής ανοσίας αρκετά μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Πρόκειται για αριθμό ο οποίος υστερεί αισθητά από εκείνον του προηγούμενου μήνα, όταν είχε κορυφωθεί η εμβολιαστική καμπάνια.

Με βάση τον ρυθμό εμβολιασμών του τρέχοντος μήνα, δεν αναμένεται να έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία πριν από τον Οκτώβριο. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως το τείχος ανοσίας θα είχε διαμορφωθεί στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι. Από τις αρχές του μήνα, ωστόσο, υπήρξε ένα έντονο "φρενάρισμα" στους εμβολιασμούς, το οποίο ανατρέπει τους σχεδιασμούς.

Το εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε δύο λόγους. Ο ένας είναι πως φτάνουμε στην κορύφωση του αριθμού όσων έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Πρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και σε χώρες, όπως το Ισραήλ.

Ο δεύτερος είναι πως μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν πάει για διακοπές και προγραμματίζουν τον εμβολιασμό για την επιστροφή τους.

Μία παράμετρος, πάντως, που δεν υπολογίζεται, είναι ο αριθμός όσων έχουν φυσική ανοσία εξαιτίας νόσησης. Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι του υπουργείου δεν τον έχουν ανακοινώσει, παρίτι θα πρέπει να προστεθεί στους εμβολιασμένους.

Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανά μήνα

 Μήνας Σύνολο Ανά ημέρα
Απρίλιος 336.956   10.869
Μάιος 1.114.164 31.833
Ιούνιος 1.730.619 57.687
Ιούλιος 1.093.322 43.732

Μέτρα

Μιλώντας στον Σκάι, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα έχει ολοκληρώσει ένα τείχος ανοσίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι του 2022, θα έχουν οριστικά καταργηθεί τα μέτρα κατά της πανδημίας.

"Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι", τόνισε, εξηγώντας όμως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον κορωνοϊό να σταματά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης.

Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιουνίου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Πηγές: emvolio.gov.gr, Σκάι