Για συνολικά αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κάνει λόγο ο Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας σήμερα στο 1ο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να θωρακίσει ούτε τη Δημόσια Υγεία, ούτε την τουριστική Οικονομία. Όπως ανέφερε, η απόκλιση από τον στόχο του 70% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στις αρχές του καλοκαιριού, είναι πολύ μεγάλη.

"Η κυβέρνηση δημιούργησε, για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, ένα κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία για την πορεία της πανδημίας. Ήταν άστοχη ακόμα και η ορολογία 'επιχείρηση Ελευθερία' για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς αποδείχθηκε ότι τα εμβόλια, ενώ προστατεύουν αδιαμφισβήτητα από σοβαρή νόσο covid-19 και μειώνουν δραστικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους, δεν αποτελούν διαβατήριο ελευθερίας", υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, για να επισημάνει:

"Το μήνυμα ότι με τον εμβολιασμό ξεμπερδεύουμε με τον κίνδυνο μόλυνσης και επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή μας χωρίς περιορισμούς, ήταν λάθος και έχει ενισχύσει το σκεπτικισμό για τα εμβόλια".

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως υπάρχουν σοβαρά ελλείματα σήμερα στην εμβολιαστική εκστρατεία που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστούν. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το 30% των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, το μόλις 7Ο% πλήρως εμβολιασμένων καρκινοπαθών, το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού (15% έως 20%) στους "ξεχασμένους" πληθυσμούς, όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες - μετανάστες και οι φυλακισμένοι.

Κατ' οίκον

"Ήταν τραγική η καθυστέρηση οργάνωσης των κατ’ οίκον εμβολιασμών, με εμπλοκή των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντιδας Υγείας και των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι)", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η αποτυχία στους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος δεν νομιμοποιεί τις απειλές και τους εκβιασμούς προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες, ένα μεγάλο κομμάτι από τους οποίους μπορεί να μεταπειστεί με μια σοβαρή εκστρατεία ενθάρρυνσης και πειθούς και όχι με "τιμωρητική" λογική και με αναίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η εργασία και η αξιοπρεπής διαβίωση.

"Χρειάζεται κοινωνική συστράτευση και στοχευμένες δράσεις σε ειδικά τμήματα του πληθυσμού, για να επιτευχθεί γρήγορα ο στόχος του καθολικού εκούσιου εμβολιασμού και της συλλογικής ανοσίας", εξήγησε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;