Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να χάσει 4,5 τρισ. δολ. (3,3 τρισ. λίρες) από τις εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις της Covid-19 που εξαπλώνονται σε φτωχές χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα, προειδοποίησε με έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Καλώντας τις πλούσιες χώρες να λάβουν επειγόντως μέτρα για να μοιραστούν τουλάχιστον 1 δισ. δόσεις σε κράτη που τις έχουν ανάγκη, ανέφερε ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών οικονομιών έχει διευρυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κινδυνεύει να επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος.

Από την άλλη, η ταχεία διάθεση εμβολίων έχει βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές στις πλουσιότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η έλλειψη πόρων για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού και τη στήριξη του ανοίγματος των οικονομιών τους έχει μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το αρνητικό σενάριο του ΔΝΤ είναι ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα διαγράψουν 4,5 τρισ. δολ. από το παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2025, ενώ τα δύο τρίτα αυτής της απώλειας θα το επωμιστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες και τα κράτη χαμηλού εισοδήματος.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε από την κορυφή των 87,6 τρισ. δολ. το 2019 στα 84,7 τρισ. δολ. πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι μια απώλεια 4,5 τρισ. δολ. για τέσσερα χρόνια θα απέκλειε 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από την ετήσια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ .

Τους τελευταίους μήνες, το ΔΝΤ εντάχθηκε στο πλευρό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Παγκόσμια Τράπεζα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προτρέποντας την ευρύτερη ανάπτυξη εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του πληθυσμού στις προηγμένες οικονομίες είχε πλήρως εμβολιαστεί, σε σύγκριση με το 11% στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς ενώ το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο στα κράτη με χαμηλά εισοδήματα. 

Η πιο πρόσφατη πρόταση του ΔΝΤ για τον τερματισμό της πανδημίας θέτει ως στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού σε κάθε χώρα έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 60% στα μέσα του 2022 με κόστος 50 δισ. Δολ..

«Στα τέλη Ιουνίου 2021, ο ρυθμός των καθημερινών εμβολιασμών παγκοσμίως ήταν περίπου 40 εκατ. δόσεις την ημέρα, με μόνο την Κίνα να αντιπροσωπεύει περισσότερα από 20 εκατ. από αυτές τις ημερήσιες δόσεις», αναφέρει η έκθεση.

«Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν 7 εκατ. δόσεις την ημέρα. Αντίθετα, λιγότερες από 100.000 δόσεις ημερησίως πραγματοποιούνται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

«Οι προμήθειες και οι παραδόσεις εμβολίων σε χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα για να επιτευχθούν οι στόχοι της πρότασης. Σχεδόν στις μισές χώρες τα πρόσφατα ημερήσια ποσοστά εμβολιασμού μειώθηκαν κάτω από το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του 40% μέχρι το τέλος του 2021 ».

Παρά τις αμετάβλητες παγκόσμιες προβλέψεις, το ταμείο αναβάθμισε τις εκτιμήσεις ανάπτυξης του 2021 για τις προηγμένες οικονομίες κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες.

Πηγές:
https://www.theguardian.com/business/2021/jul/27/failure-to-help-poor-countries-fight-covid-could-cost-global-economy-45tn

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]