Ανησυχητικά ευρήματα για την πιθανή σύνδεση της COVID-19 με τη νόσο Αλτσχάιμερ αποκαλύπτουν νέες έρευνες.

Σε μία από αυτές, ηλικιωμένοι από την Αργεντινή παρουσίαζαν αλλαγές στη σκέψη και τη μνήμη παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η νευροεκφυλιστική ασθένεια, για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-CoV2. Άλλη έρευνα βρήκε πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στο αίμα Νεοϋορκέζων που νόησαν με COVID-19 και νωρίς στην πορεία της λοίμωξης είχαν νευρολογικά συμπτώματα.

Τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα παρουσιάστηκαν μαζί με άλλα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές είπαν ότι γίνονται πολλές ακόμα έρευνες για να εξακριβωθεί αν αυτές οι πρώτες αλλαγές θα είναι μόνιμες ή αν τελικά οι ασθενείς θα αναρρώσουν. Ωστόσο η προστασία του εγκεφάλου από την COVID-19 είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε εναντίον του επικίνδυνου ιού, τόνισαν.

Η έρευνα της Αργεντινής έγινε σε σχεδόν 300 άτομα ηλικίας 60 χρονών και πάνω, που δεν είχαν ιστορικό νευροεκφυλιστικών παθήσεων πριν από την πανδημία. Στους 3-6 μήνες μετά τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό, σχεδόν το 20% είχαν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Το 34% είχαν επίσης ένα «σύνδρομο προσομοιάζον με άνοια» (dementia-like syndrome), καθώς παρουσίαζαν πιο έντονη νοητική διαταραχή (π.χ. δυσκολεύονταν να βρουν λέξεις, είχαν προβλήματα και με την μακροπρόθεσμη μνήμη).

Η σοβαρότητα της COVID-19 δεν επηρέαζε τον βαθμό της νοητικής έκπτωσης που είχαν. Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν αν είχαν ως σύμπτωμα την ανοσμία. «Η απώλεια της όσφρησης συχνά είναι παροδικό σύμπτωμα της COVID-19», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Gabriel de Erausquin, από το University of Texas Health Science Center. «Το οσφρητικό κέντρο του εγκεφάλου συνδέεται άμεσα με περιοχές κρίσιμης σημασίας για τη μνήμη. Επιπρόσθετα, η ανοσμία συχνά αποτελεί πρώιμη ένδειξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον».

Στην άλλη έρευνα, ερευνητές από το New York University-Langone Health έκαναν εξετάσεις αίματος σε πάνω από 300 ηλικιωμένους που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Οι μισοί από αυτούς είχαν νέα νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. νοητική σύγχυση) λόγω της λοίμωξης.

Οι αναλύσεις κατέδειξαν σημαντική αύξηση στο αίμα τους μερικών πρωτεϊνών που συνδέονται με φλεγμονή του νευρικού συστήματος, με βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων και με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικοί ιοί μπορεί να παίξουν ρόλο στην όψιμη νόσο Αλτσχάιμερ και ίσως ο SARS-CoV2 κάνει το ίδιο, λένε οι ερευνητές.

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντών τους για να καταγράψουν την έκβασή τους και τη διάρκεια των νευρολογικών συμπτωμάτων τους. 

Πηγές:
 Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) 2021

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας