Το NICE δημοσιεύει μια «γρήγορη» οδηγία για τους σπάνιους θρόμβους αίματος που σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NICE) δημοσίευσε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για το σπάνιο σύνδρομο της ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία  (VITT) που σχετίζεται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Η νέα κατευθυντήρια γραμμή περιγράφει τον τρόπο διάγνωσης των ατόμων με υποψία VITT και ποιες εξετάσεις πρέπει να διεξάγονται για να επιβεβαιωθεί.

Η θρομβοπενία χαρακτηρίζεται από χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ενώ η θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια, με μόνο 14,2 περιπτώσεις να εμφανίζονται ανά εκατομμύριο δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και να απαιτεί «ταχεία διάγνωση και επείγουσα θεραπεία».

Στη νέα κατευθυντήρια γραμμή, η NICE συνιστά στο υγειονομικό προσωπικό να παραπέμψει άμεσα εκείνους με υποψία VITT στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. 

Στο μεταξύ, εάν οι εξετάσεις αίματος υποδεικνύουν ότι ένα άτομο είναι απίθανο να έχει VITT, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει στη συνέχεια να συζητήσει μαζί του τα σημεία και τα συμπτώματα της πάθησης, παρέχοντας συμβουλές για το πότε και πού να αναζητήσει περαιτέρω ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσει συμπτώματα.

Το VITT επιβεβαιώνεται χρησιμοποιώντας μια διαγνωστική δοκιμή που ονομάζεται ELISE και ανιχνεύει το αντίσωμα του παράγοντα 4 αιμοπεταλίων (PF4).

Ωστόσο, η NICE συνιστά ότι εάν το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης υποψιάζεται ότι ένας ασθενής έχει VITT, θα πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία σε διαβούλευση με έναν αιματολόγο χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα της ELISA.

Πηγές:
pharmatimes.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση