Οι άνθρωποι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με όσους δεν πίνουν καθόλου, ακόμα κι αν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 48.000 ασθενείς με καρδιαγγειακό ιστορικό. Όσοι έπιναν μέχρι ένα ποτό την ημέρα είχαν μικρότερη πιθανότητα να υποστούν νέο έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια των 20 ετών της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine. Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει αναφερθεί ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση στους υγιείς ανθρώπους, γράφουν οι ερευνητές. Ωστόσο δεν είναι γνωστό αν αυτό ισχύει και για όσους ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να εξετάσουν το θέμα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 15 προηγούμενες έρευνες που συνολικά είχαν εντάξει πάνω από 48.000 άνδρες και γυναίκες με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή πόνου στο στήθος (στηθάγχη).

Συνολικά όσοι είπαν ότι έπιναν κατά μέσο όρο ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα είχαν καλύτερη εξέλιξη και ζούσαν περισσότερο απ' ό,τι όσοι δεν έπιναν καθόλου. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε όσους ήταν πιο αυστηροί στο θέμα του αλκοόλ, καταναλώνοντας μισό ποτήρι κρασί ή 250 ml μπύρα (λιγότερο από ένα κουτάκι) ημερησίως.

Ο κίνδυνος για νέο έμφραγμα ή εγκεφαλικό ήταν μειωμένος 50% σε αυτούς τους ασθενείς συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Είχαν επίσης 21% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν στη διάρκεια των 20 ετών παρακολούθησης. 

Οι ερευνητές από το University College London και τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Σίδνεϊ, γράφουν στο άρθρο τους ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως για τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων οι ασθενείς δεν χρειάζεται να διακόψουν εντελώς το αλκοόλ. Πρέπει όμως να ενημερωθούν ότι τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης (μισό έως ένα ποτό ημερησίως) σχετίζονται με καλύτερες εκβάσεις.

Ωστόσο οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων που δεν καταναλώνουν αλκοόλ, δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να αρχίσουν να πίνουν, τονίζουν. Και αυτό γιατί  η έρευνά τους είναι «μελέτη παρατήρησης» και τα ευρήματά της δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά.

Πηγές:
BMC Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ