Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, διαφέρει σε πολλά από τα υπόλοιπα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Αν και είναι πλήρως ενταγμένο λειτουργικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διαθέτει σταθερή διοίκηση που ελέγχεται από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και δεν αντικαθίσταται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή υπουργού Υγείας. Έχει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα διοίκησης, διαχείρισης προμηθειών, αποδοχής δωρεών, έξυπνων λύσεων για την εξοικονόμηση πόρων και δημιουργίας πρωτοποριακών εργαστηρίων που του δίνουν προστιθέμενη αξία. Σήμερα είναι το μοναδικό λειτουργικά πλεονασματικό δημόσιο νοσοκομείο της χώρας.

Τα παραπάνω έχουν τις ρίζες τους 30 και πλέον χρόνια πίσω, όταν διατυπώθηκε πρώτη φορά το όραμα των αδελφών Παπαγεωργίου για την δημιουργία ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου ευρωπαϊκών προδιαγραφών στις δυτικές συνοικίες, με δωρεά - μαμούθ των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και του Ελληνικού Δημοσίου, οι άνθρωποι του νοσοκομείου, που συμπληρώνει 22 χρόνια λειτουργίας, ανακαλούν μνήμες εκείνης της περιόδου.

Κ. Μητσοτάκης: «Κτίστε το μόνοι σας»

Το 1990, οι επιχειρηματίες της γούνας από τη Σιάτιστα της Κοζάνης, αδελφοί Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και του μετέφεραν την πρόθεσή τους να προσφέρουν 30 εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Η δωρεά θα κάλυπτε το 25% του προϋπολογισμού. Το 65% υα καλυπτόταν από κονδύλια της Ε.Ε. και το 10% από το Ελληνικό Δημόσιο.

«Κύριοι, αν θέλετε το όνειρό σας να γίνει πραγματικότητα και να το χαρείτε, κτίστε το μόνοι σας. Κανείς άλλος δεν θα ενδιαφερθεί περισσότερο από εσάς. Εγώ θα σας βοηθήσω», ήταν η απάντηση – προτροπή του Κ.Μητσοτάκη, αφού πρώτα τους ευχαρίστησε για τη γενναία προσφορά. Ο πρωθυπουργός γνώριζε καλύτερα από τους περισσότερους τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης.

Όπως αναφέρει ο στενός συνεργάτης των δωρητών και επί 20 έτη πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, Βασίλειος Παππάς, σε σχετική ανάρτηση του νοσοκομείου στο διαδίκτυο, το όραμα των δωρητών ήταν η δημιουργία ενός νοσοκομείου εφάμιλλου των καλύτερων της Ευρώπης. Την υλοποίηση του οράματος ανέλαβε το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, που ιδρύθηκε γι αυτόν τον σκοπό.

Συγκρότησε ολιγομελή ομάδα από διακεκριμένα στελέχη τεχνοκρατών τα οποία επισκέφθηκαν τα πιο γνωστά και σύγχρονα Νοσοκομεία στην Ευρώπη, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας και να διερευνήσουν τη δυνατότητα εφαρμογής τους στο νέο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Προκηρύχθηκε πανευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και επιλέχθηκε η βέλτιστη μεταξύ των 5 μελετών που υποβλήθηκαν. Παράλληλα συγκροτήθηκε ομάδα στελεχών για την παρακολούθηση της πορείας των ποικίλων μελετών που ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου.

Η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και του ελληνικού Δημοσίου, ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της και συνέβαλε στην ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου. «Σημαντικός παράγοντας, που συνετέλεσε στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των διαδικασιών, ήταν η παράγραφος της Σύμβασης που προέβλεπε πως ερωτήματα και αιτήματα που υποβάλλονται στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την εκπόνηση των μελετών αν δεν απαντιόνταν σε διάστημα 10 ημερών, θεωρούνταν αυτοδικαίως εγκεκριμένα σύμφωνα με τις θέσεις του Ιδρύματος και των μελετητών», θυμάται ο κ.Παππάς. Έτσι, το Νοσοκομείο, με πλήρως αποπερατωμένες τις κτιριακές του εγκαταστάσεις και εξοπλισμένο με τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνικό εξοπλισμό σε 4,5 χρόνια ήταν έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων.

Τα εμπόδια, οι τρικλοποδιές και η αεροπορική τραγωδία

Παρότι ολοκληρωμένο σε χρόνο ρεκόρ, το νοσοκομείο παρέμεινε επί τρία χρόνια στην «εντατική», λόγω εμποδίων που όρθωσαν από τη μια ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου της υγείας που το θεωρούσαν ανταγωνιστικό προς αυτά, και από την άλλοι όσοι θεωρούσαν το «Παπαγεωργίου» ως την «κερκόπορτα» για την άλωση της δημόσιας υγείας.

Παραμονές Χριστουγέννων του 1997 και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις με την τότε κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου, οι πόρτες του άνοιξαν για πρώτη φορά με έναν απροσδόκητο τρόπο. Το πρώτο έργο που ανέλαβε το νεόδμητο νοσοκομείο ήταν η υποδοχή, αναγνώριση και ιατροδικαστική εξέταση των 74 σορών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το αεροσκάφος Γιάκοβλεφ που συνετρίβη στα Πιέρια Όρη στις 17 Δεκεμβρίου. Σε ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, μεταξύ των θυμάτων ήταν και 23 τεχνικοί διάφορων ειδικοτήτων της εταιρίας που τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν για την ανέγερση του νοσοκομείου.

Μετά την ολοκλήρωση του μακάβριου έργου, το «Παπαγεωργίου» έκλεισε για να ανοίξει, οριστικά πλέον, πριν από 22 χρόνια, στις 16 Αυγούστου του 1999. Έκτοτε προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Ίδρυμα Παπαγεωργίου: Το όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα

Με δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Ζωή Ψαρρά – Παπαγεωργίου, χαρακτηρίζει ως μια ιστορική στιγμή για τον χώρο της υγείας στην Ελλάδα την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ιδρύματος και του Ελληνικού Δημοσίου, πριν από 30 χρόνια.

«Σήμερα, βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Είκοσι δυο χρόνια σκληρής δουλειάς φέρνουν σταθερά Νοσοκομείο, Διοίκηση και εργαζομένους στην κορυφή. Πέρασαν και δούλεψαν άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι άφησαν τη δική τους σφραγίδα. Οικοδομήθηκε ένα τεράστιο έργο, για το οποίο όλοι μας νιώθουμε μόνο υπερηφάνεια, βλέποντας την πρόοδο στο πέρασμα του χρόνου. Οι Ιδρυτές Νίκος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου είδαν τον κόπο της ζωής τους να γίνεται ένα σύγχρονο μεγάλο Νοσοκομείο, ένα από τα καλύτερα της χώρας. Το όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα», αναφέρει και αφού ευχαριστεί διοίκηση και εργαζόμενους καταλήγει: «Ευχόμαστε δύναμη και υγεία, να συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτό που ονειρεύτηκαν δύο άνθρωποι και έγινε στόχος 2.000 ανθρώπων».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα