Οι άνθρωποι που παθαίνουν συχνά άπνοια στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχουν διπλάσια πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου συγκριτικά με όσους δεν πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Η διαταραχή, που οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη απόφραξη των αεραγωγών στη διάρκεια του ύπνου, μπορεί επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου και συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

«Η έρευνα αυτά προστίθεται στα δεδομένα που υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας της άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο», δήλωσε ο Dr. Kannan Ramar, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (American Academy of Sleep Medicine - AASM). «Είναι μία συνηθισμένη, αλλά συχνά αδιάγνωστη κατάσταση που μετατρέπεται σε ένα εντεινόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (Penn State) εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 22 προηγούμενες έρευνες. Οι έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, με τη συμμετοχή συνολικά πάνω από 42.000 ανδρών και γυναικών.

Η νέα ανάλυση έδειξε πως όσοι συμμετέχοντες είχαν αποφρακτική άπνοια στον ύπνο είχαν αυξημένη πιθανότητα αιφνιδίου θανάτου. Ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν με την πρόοδο της ηλικίας. Επιπρόσθετα, όσο πιο σοβαρή ήταν η άπνοια, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η άπνοια στον ύπνο μπορεί να απειλήσει τη ζωή», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Anna Ssentongo, επίκουρη καθηγήτρια στο Penn State.

Όπως εξήγησε η αποφρακτική άπνοια προκαλεί συνεχείς διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια να διακόπτεται η παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ισορροπίας αντιοξειδωτικών που βλάπτει τα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα καρδιαγγειακά.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η επείγουσα αντιμετώπιση της άπνοιας. Όταν η άπνοια είναι μέτριας έως υψηλής βαρύτητας, αντιμετωπίζεται με συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς (CPAP). Η συσκευή αυτή παρέχει σταθερή ροή αέρα υπό θετική πίεση, μέσω μιας μάσκας που φορά ο ασθενής. Η ροή του αέρα διατηρεί τους αεραγωγούς ανοικτούς, εμποδίζοντας τις διακοπές της αναπνοής και αποκαθιστώντας την φυσιολογική οξυγόνωση του οργανισμού.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι συσκευές ενδοστοματικής θεραπείας και, μερικές φορές, χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρεθούν ιστοί που παρεμποδίζουν την αναπνοή από τη μαλθακή υπερώα, τη σταφυλή, τις αμυγδαλές, τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) ή τη γλώσσα. Η απώλεια βάρους επίσης βοηθά πολλούς ασθενείς, το ίδιο και ο ύπνος στο πλάι.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open Respiratory Research.

Πηγές:
BMJ Open Respiratory Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα