Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βλάπτει μόνο την καρδιά και τους πνεύμονες, αλλά και τον εγκέφαλο, αναφέρει επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ.

Σε νέα έρευνα, οι επιστήμονες συνδέουν την έκθεση σε υψηλά επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

«Ανακαλύψαμε ότι κάθε αύξηση της έκθεσης στα μικροσωματίδια αυτά κατά 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο (μg/m3) αέρα, αντιστοιχεί σε αύξηση 16% του κινδύνου άνοιας κάθε αιτιολογίας», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Rachel Shaffer, από το Τμήμα Περιβαλλοντικών και Επαγγελματικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Ειδικά ο κίνδυνος για άνοια από νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνεται 11%».

Η Shaffer και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από κατοίκους του Σιάτλ που συμμετέχουν στην έρευνα Adult Changes in Thought Study του Kaiser Permanente Washington Research Institute. Η έρευνα άρχισε το 1994 και πραγματοποιείται σε ηλικιωμένους οι οποίοι αρχικά είναι υγιείς. Κάθε λίγα χρόνια (1994-1996, 2000-2003, 2005-2018) εντάσσονται νέοι ηλικιωμένοι εθελοντές σε αυτήν. Συνολικά έχουν ενταχθεί πάνω από 4.100 άτομα, τα 1.100 από τα οποία διαγνώστηκαν στην πορεία της με άνοια.

Η έστω και μικρή αύξηση στα μέσα επίπεδα ανά δεκαετία των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 σε συγκεκριμένες γειτονιές, συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για άνοια στους κατοίκους της, γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Για παράδειγμα, η διαφορά στα επίπεδα των PM2,5 ανάμεσα στην Pike Street Market (είναι η περιοχή της πόλης με την περισσότερη κίνηση των οχημάτων) και στα προάστια γύρω από το Discovery Park (είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης) ήταν τη δεκαετία του 2010 περίπου 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα, είπε η Shaffer. Τα περιστατικά άνοιας ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής με την αυξημένη κίνηση, ήταν αισθητά περισσότερα.

«Ξέρουμε ότι η άνοια αναπτύσσεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε η ερευνήτρια. «Χρειάζονται χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, για να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο οι παθολογίες που ευθύνονται για αυτήν, για αυτό και εξετάσαμε τις εκθέσεις στα σωματίδια σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται ένας από τους σημαντικούς, τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Οι ερευνητές λένε ότι τα στοιχεία τους ενισχύουν αυτή την άποψη και ίσως υποδεικνύουν έναν τρόπο για να μειωθεί ο κίνδυνος για άνοια όσων κατοικούν στα αστικά κέντρα.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα που να τροποποιούν επιτυχώς την πορεία της άνοιας. Για αυτό τον λόγο όλο το βάρος δίνεται στην πρόληψη και ιδιαίτερα στους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν.

Πηγές:
Environmental Health Perspectives

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα