Η πανδημία και οι περιορισμοί που έφερε στη ζωή μας οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 29 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021 έδειξε ότι ένας στους τέσσερις εφήβους και παιδιά έχουν κατάθλιψη. Επιπρόσθετα ένας στους πέντε έχει αγχώδη διαταραχή.

«Η κοινωνική απομόνωση και η απομάκρυνση από τους φίλους, τη σχολική ρουτίνα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες αποδείχτηκε δυσβάσταχτη για πολλούς ανηλίκους», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Sheri Madigan, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά. «Η ψυχική υγεία και η ευεξία των παιδιών και των εφήβων πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης για το κλείσιμο των σχολείων».

Όπως εξήγησε, τα παιδιά τείνουν να ευημερούν όταν το περιβάλλον τους είναι προβλέψιμο. Η δια ζώσης μάθηση τούς επιτρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα και δομή. Επομένως, όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, ο ψυχισμός τους είναι πιο προστατευμένος.

Ωστόσο, «η πανδημία συνεχίζεται και είναι πιθανό τα προβλήματα ψυχικής υγείας να ενταθούν στους ανηλίκους, αν ξανακλείσουν τα σχολεία», προειδοποίησε η Madigan.

Στις 29 έρευνες που αναλύθηκαν συνδυαστικά είχαν συμμετάσχει σχεδόν 80.900 παιδιά και έφηβοι. Οι έρευνες είχαν γίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά αντιμετώπιζαν περισσότερες ψυχολογικές δυσκολίες συγκριτικά με τα νεότερα. Τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή από ό,τι τα αγόρια. Καθώς εξελισσόταν η πανδημία, εξάλλου, επιδεινώνονταν οι ψυχικές δυσκολίες των ανηλίκων.

Συμπτώματα κατάθλιψης ανέφερε το συνολικά 25,2% των παιδιών και των εφήβων που συμμετείχαν στις έρευνες, ενώ συμπτώματα αγχώδους διαταραχής είχε το 20,5%, γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics.

Όχι μόνο έχουν αυξηθεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους ανηλίκους, αλλά και τα περιστατικά με μείζονα κατάθλιψη, σχολίασε ο Dr. Victor Fornari, αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Παιδικής & Εφηβικής Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Zucker Hillside, στο Glen Oaks της Νέας Υόρκης.

«Τους τελευταίους 12 μήνες έχει αυξηθεί στο νοσοκομείο μας 50% η προσέλευση εφήβων με αυτοκτονικό ιδεασμό. Έχουν επίσης τριπλασιαστεί οι εισαγωγές εφήβων με διατροφικές διαταραχές», είπε. «Η πανδημία είναι εξαιρετικά στρεσογόνα για τους εφήβους, που προσπαθούν να βρουν την ισορροπία τους σε ένα αντίξοο περιβάλλον. Το σχολείο είναι ο κοινωνικός ιστός τους. Χωρίς τους φίλους τους, το στρες τους πολλαπλασιάζεται».

Δυστυχώς, η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα. Επομένως, για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά πρέπει όλοι, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, να εμβολιαστούμε εγκαίρως, υπογράμμισαν οι ειδικοί. Απαραίτητη είναι ακόμα η τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας, καλή υγιεινή των χεριών).

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;