Οι καπνιστές μπορεί ενδεχομένως να έχουν κίνδυνο για χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση σε ορισμένα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν εξαχθούν καταληκτικά συμπεράσματα. Σε προκαταρκτική έρευνα σε 378 υγειονομικούς 32 έως 54 ετών, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων που προκαλούντα από το εμβόλιο της  Pfizer /BioNTech, χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος που αποκτήθηκαν 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Όπως είχε φανεί σε προηγούμενες έρευνες, οι συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, οι μόνοι παράγοντες κινδύνου για χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ήταν το άρρεν φύλο και το κάπνισμα-και η διαφορά ανάμεσα στα φύλα θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα ποσοστά καπνιστών ήταν διπλάσια στους άντρες έναντι των γυναικών, εικάζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα αναρτήθηκε στον server medRxiv και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από άλλους επιστήμονες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν υψηλότερα σε πρώην καπνιστές σε σχέση με τους καπνιστές-που υποδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μειώνει τον κίνδυνο για χαμηλότερο επίπεδο αντισωμάτων.