Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, οι επιζώντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να ζήσουν πολλά ακόμα χρόνια μέσω δραστηριοτήτων όπως είναι το περπάτημα μισής ώρας την ημέρα, έδειξε νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε στον Καναδά και διήρκεσε σχεδόν 5 χρόνια. Ανακάλυψε ότι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που περπατούσαν ή έκαναν κηπουρική τουλάχιστον 3-4 ώρες την εβδομάδα, έκαναν ποδήλατο τουλάχιστον 2-3 ώρες εβδομάδα ή ασκούνταν με ισοδύναμη ποσότητα είχαν 54% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Τα οφέλη ήταν υψηλότερα στους νεότερους επιζώντες.

Όσοι ήταν νεότεροι από 75 ετών, οι οποίοι  έκαναν τόση δραστηριότητα είχαν 80% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αναφέρει η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Η νέα έρευνα έγινε σε 900 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο μέσης ηλικίας 72 ετών και  97.800 ανθρώπους μέσης ηλικίας 63, που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Όλοι παρακολουθήθηκαν για 4,5 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 25% των επιζώντων και το 6% της ομάδας ελέγχου πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Μεταξύ των επιζώντων, το 15% των ανθρώπων που ασκούνταν τουλάχιστον το ισοδύναμο 3-4 ωρών περπατήματος κάθε εβδομάδα πέθανε, σε σύγκριση με 33% αυτών που δεν ασκούνταν έστω και τόσο.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ελάχιστη ποσότητα δραστηριότητας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από οποιοδήποτε αίτιο σε επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδικός που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, σημείωσε ότι αν και η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση υπήρχε τάση εξάρτησης από τη δόση. Καθώς αυξανόταν η ποσότητα άσκησης μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Πηγές:
Neurology.