Nέα έρευνα ανακάλυψε ότι η πλούσια σε βιταμίνη K διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 50.000 ανθρώπων που λάμβαναν μέρος στην έρευνα Danish Diet, Cancer, σε διάστημα 23 ετών.

Εξέτασαν αν άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες τροφές με βιταμίνη K είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σχετιζόμενης με την αρτηριοσκλήρυνση.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης K1 είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας με καρδιαγγειακή νόσο σχετιζόμενη με την αρτηριοσκλήρυνση. Για τη βιταμίνη K2, ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν 14% χαμηλότερος

Χαμηλότερες κίνδυνος φάνηκε για όλα τα είδη καρδιακής νόσου σχετιζόμενων με την αρτηριοσκλήρυνση- ιδιαίτερα για την περιφερική αρτηριακή νόσο  στο 34%.

Ο ερευνητής Dr Nicola Bondonno δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης Κ μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντική για την προστασία από την αρτηριοσκλήρυνση  και την επακόλουθη καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Dr Bondonno πρόσθεσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι πρόσληψη βιταμίνης Κ πάνω από τις τρέχουσες οδηγίες μπορεί να δίνει περαιτέρω προστασία έναντι της ανάπτυξης άλλων νόσων όπως η αρτηριοσκλήρυνση.

Aν και χρειάζονται νέες έρευνες, εκτιμάται ότι η βιταμίνη Κ δρα προστατεύοντας από τη συσσώρευση ασβεστίου στις κύριες αρτηρίες.

Η Dr Jamie Bellinge, δήλωσε ότι τα ευρήματα ρίχνουν φως στην πιθανώς σημαντική επίδραση της βιταμίνης K στην καρδιοπάθεια και ενισχύει τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην πρόληψή της.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο `Journal of the American Heart Association`.