Παιδιά των οποίων οι μητέρες είχα διαβήτη στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρής μορφής οφθαλμικών προβλημάτων όπως μυωπία και αστιγματισμό αναφέρει νέα έρευνα.

Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του εμβρύου, που μπορούν να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αλλαγές στο σχήμα του ματιού τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διαθλαστικά σφάλματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1977 και 2016.

Από αυτούς, περισσότεροι από 56.000 εκτέθηκαν στο διαβήτη κύησης της μητέρας. Ποσοστό 0.9% με διαβήτη τύπου 1, 0.3% με διαβήτη τύπου 2  και 1.1% με διαβήτη κύησης.

Το 1977, 0.4% των μητέρων είχε διαβήτη κύησης σε σύγκριση με 6.5% το 2016. Μητέρες που είχαν διαβήτη έτειναν να είναι πιο μεγάλες και είχαν περισσότερες προηγούμενες εγκυμοσύνες.

Γενικά, 533 παιδιά μητέρων με διαβήτη διαγνώστηκαν με υψηλά διαθλαστικά σφάλματα σε 25 χρόνια έρευνας όπως και 19.695 παιδιά μητέρων χωρίς τη νόσο.

Παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη κύησης εμφάνιζαν 39% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Σε σύγκριση με παιδιά που δεν εκτέθηκαν, ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος σε αυτά των οποίων η μητέρα είχε διαβήτη τύπου 1 ή 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παιδιά μητέρων με επιπλοκές λόγω διαβήτη είχαν διπλάσιο κίνδυνο διαθλαστικών σφαλμάτων σε σύγκριση με 18% αυξημένο κίνδυνο για παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν επιπλοκές διαβήτη.

Η πρεσβυωπία συνέβαινε πιο συχνά στην παιδική ηλικία και η μυωπία στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια ενήλικης ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

Πηγές:
Diabetologia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα