Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν νεότερους από 50 ετών ενήλικες από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Kimmie Ng, του  Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, δήλωσε ότι επειδή η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνεται σταθερά τα προηγούμενα χρόνια αναρωτήθηκαν οι ερευνητές αν αυτό θα συνέβαλε στα αυξημένα ποσοστά του καρκίνου παχέος εντέρου σε νεότεορους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η πρόσληψη βιταμίνης D (300 IU την ημέρα ή περισσότερο) συνδεόταν με περίπου  50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο σε νεαρότερη ηλικία.

Υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης  D συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο πιθανώς προκαρκινικών πολυπόδων που εντοπίστηκαν πριν την ηλικία των 50.

Τα ευρήματα προήλθαν από 94.000 γυναίκες 25-42 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Gastroenterology — είναι η πρώτη που συνδέει τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο έναρξης σε μικρότερη ηλικία του καρκίνου παχέος εντέρου.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]