Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν νεότερους από 50 ετών ενήλικες από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Kimmie Ng, του  Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, δήλωσε ότι επειδή η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνεται σταθερά τα προηγούμενα χρόνια αναρωτήθηκαν οι ερευνητές αν αυτό θα συνέβαλε στα αυξημένα ποσοστά του καρκίνου παχέος εντέρου σε νεότεορους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η πρόσληψη βιταμίνης D (300 IU την ημέρα ή περισσότερο) συνδεόταν με περίπου  50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο σε νεαρότερη ηλικία.

Υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης  D συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο πιθανώς προκαρκινικών πολυπόδων που εντοπίστηκαν πριν την ηλικία των 50.

Τα ευρήματα προήλθαν από 94.000 γυναίκες 25-42 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Gastroenterology — είναι η πρώτη που συνδέει τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο έναρξης σε μικρότερη ηλικία του καρκίνου παχέος εντέρου.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.