Γυναίκες με παχυσαρκία πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με νοητικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνουν, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open 

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες παχύσαρκες ή σοβαρά υπέρβαρες τους τελευταίους μήνες της κύησης, είχαν χαμηλότερο σκορ IQ και λιγότερο καλή επίδοση σε αξιολογήσεις συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία σε σχέση με όσα γεννήθηκαν από γυναίκες με υγιές βάρος.

Όσες πληρούσαν τα κριτήρια για παχυσαρκία με βάση τον ΔΜΣ είχαν επίσης υψηλότερα  ποσοστά υπέρτασης στην κύηση, διαβήτη κύησης και πρόωρο τοκετό.

Η Dr. Emily Oken, ανακάλυψε ότι μητέρες με υψηλό βάρος προς το τέλος της κύησης είχαν παιδιά με χαμηλότερη επίδοση σε νοητικά τεστ και τεστ συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Η Oken, του Harvard University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή της μητέρας είναι σημαντική για την υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα.

Σε αυτό περιλαμβάνονται περισσότερες από τις μισές εγκύους, και έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ως αποτέλεσμα. αναφέρουν παλαιότερες έρευνες.

Η  Oken ανέλυσε στοιχεία 11.000 εγκύων και των παιδιών της.

Σχεδόν το 40% των εγκύων στην ανάλυση πληρούσε τα κριτήρια παχυσαρκίας το τρίτο τρίμηνο.

Τα παιδιά αξιολογήθηκαν για την εξυπνάδα στην ηλικία των 65 ετών. Το σκορ τους ήταν περίπου 106 κατά μέσον όρο.

Ωστόσο κάθε αύξηση 5 μονάδων στον ΔΜΣ ή παχυσαρκία προς το τέλος της κύησης συνδεόταν με μισή μονάδα πτώση του σκορ στο τεστ.